Helsingissä tulvi eilen, Lappeenrannassa maanantaina – kaupungit etsivät ratkaisuja hulevesitulvien hallintaan

Hulevesitulvia yritetään ehkäistä 2:03
Hulevesitulvia yritetään ehkäistä.

Eilinen rankkasade aiheutti hulevesitulvan Helsingin keskustassa Mannerheimintiellä. Maanantaina tulvi Lappeenrannassa. Kaupungit yrittävät ehkäistä hulevesitulvia erilaisilla veden hallintaratkaisuilla.

– Me suosimme hulevesien hallinnassa luonnonmukaisen kaltaisesti toimivia rakenteita, jotka vaativat tilaa kaupunkiympäristössä, mutta niillä nähdään olevan enemmän hyötyä kuin maanalaisella hulevesien hallinnalla, kertoo projektinjohtaja ja Helsingin hulevesiryhmän puheenjohtaja Ulla Loukkaanhuhta kaupunginkansliasta.

Kosteikot auttavat hulevesien hallinnassa

Esimerkiksi kosteikot ovat osoittautuneet tehokkaiksi tulvien torjunnassa.

– Kosteikoilla pyritään hidastamaan veden liikettä. Tämäkin kosteikko tarjoaa vedelle riittävästi viivytystilavuutta ja sitten kun vesi viipyy siinä, niin se menee hitaammin Töölönlahteen. Samalla laskeutuu kiintoainesta ja siihen sitoutuneita haitta-aineita tähän uoman pohjalle. Sitten on vielä kasvillisuuden puhdistava vaikutus lisäksi, selittää Loukkaanhuhta Töölönlahden pohjukassa sijaitsevan kosteikon toimintaa.

Kaikenlaiset läpäisevät pinnat auttavat hulevesien hallinnassa. VTT on kehittänyt vettä läpäisevää asfalttia, joka on koekäytössä Helsingissä ja Espoossa. Usein kadut tulvivat juuri kaupunkien keskustoissa, jossa ei ole läpäiseviä pintoja eikä tilaa rakentaa kosteikkoja.

– Erittäin rakennetussa ympäristössä, jos ei ole maapintaa käytettävissä, voi käyttää hulevesien hallintaan erikoisrakenteita kuten viherkattoja, kattopuutarhoja tai viherseiniä, listaa Loukkaanhuhta.

Myös maanalaisia hulevesien käsittelyjärjestelmiä kehitetään.

Tulevaisuudessa kaupunkitulvien riski kasvaa entisestään

Ilmastonmuutoksen odotetaan lisäävän rankkasateita ja kaupunkitulvien riski kasvaa entisestään. Varautumisesta huolimatta tulvista tuskin päästään kokonaan eroon, mutta tulvavedet pyritään ohjaamaan paikkoihin, missä niistä ei ole suurta haittaa.

– Vesi saa tulvia esimerkiksi puiston viherpinnoille, jolloin vesi pysyy pois niistä paikoista, mihin se ei saa mennä. Ei ole tarkoituksenmukaista tavoitella tulvatonta kaupunkia vaan hallittua tulvimista, missä tulvat ovat oikeilla paikoillaan, huomauttaa Loukkaanhuhta.

 

Lue myös:

    Uusimmat