Helsingissä poliisi lupaa olla paikalla 11 minuutissa – maaseudulla apua voi joutua odottamaan lähes tunnin verran

2:27
Katso video: Poliisihallitus esittää enimmäisaikoja, joiden aikana olisi ehdittävä tehtävälle

Poliisihallituksen työryhmä on esittänyt poliisille enimmäisaikoja, joiden aikana partion olisi ehdittävä tehtävälle. 

Niin kutsutut toimintavalmiusajat koskisivat kaikkein kiireellisimpiä A-luokan tehtäviä ja vaihtelisivat eri puolilla maata. Työryhmä luovutti raporttinsa sisäministeri Maria Ohisalolle tänään. 

Ryhmän puheenjohtaja, poliisiylitarkastaja Mika Heinilä uskoo uudistuksen parantavan kansalaisten luottoa poliisiin.

– Nyt me kerromme rehellisesti, mitä aikoja eri puolilla Suomea on käytössä ja missä ajassa niin pohjoisessa kuin idässä ehditään paikalle. Uskon, että tämä parantaa luottamusta. Keskimääräinen toimintavalmiusaika ei ole ollut riittävän informatiivinen. Tämä on kaikkien kannalta rehellisempi malli.

Toimintavalmiusajoissa isoja eroja

Toimintavalmiusajalla tarkoitetaan sitä aikaa, joka poliisilla kuluu tehtävän vastaanottamisesta siihen, kun poliisi on paikalla hälytyskohteessa. 

Esityksen mukaan Suomen kunnat jaettaisiin riskialueisiin viisiportaisella asteikolla. 

Yli 120 000 asukkaan kaupungeissa poliisi lupaa olla paikalla 11 minuutissa. Tämä koskee kiirellisiä tehtäviä pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa.

Toisessa ääripäässä ovat maaseutumaiset kunnat, joita on Suomen pinta-alasta varsin suuri osa. Näissä poliisin pitää olla paikalla 55 minuutissa.  

Näiden kahden ääripään väliin jää joukko kuntia, joiden alueella poliisi arvioi, että hälytysajoon menee vartista neljään kymmeneen minuuttiin. Itä- ja Pohjois-Suomessa sekä Pohjanmaalla palvelua parannetaan uusilla partioilla.

Poliisihallituksen työryhmän esityksen vastaanottanut sisäministeri Maria Ohisalo uskoo, että uusiin enimmäisaikoihin voidaan päästä.

– Hallitus on sitoutunut siihen, että poliisin resursseja lisätään. Työryhmä esittää tällaisia Harva-partioita, joista esimerkiksi Oulun poliisilla on hyviä kokemuksia. Tulen keskustelemaan budjettiriihen yhteydessä tästä valtiovarainministeriön suuntaan, että voitaisiinko lisätä näitä, jotta myös harva-alueilla olisi sitä turvaa saatavissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja