Helsingin varhaiskasvatuksen kriisi pahenee – monet ekaluokkalaiset jäämässä ilman iltapäiväpaikkaa: "Tulee olemaan lapsille täysi sokki"

Helsinkiläisvanhemmille leikkipuistojen sulkeminen oli sokki 3:27
Näin helsinkiläisvanhemmat kuvailevat leikkipuistojen sulkemisen heidän perheilleen aiheuttamia vaikeuksia.

Varhaiskasvatuksen kriisistä on puhuttu pitkään, mutta nyt tilanne on kärjistynyt pahasti erityisesti Helsingissä. Joulukuun iso aihe ovat olleet leikkipuistojen sulkemiset, mikä on johtanut esimerkiksi monen pienen koululaisen iltapäiväkerhon loppumiseen. Vanhemmat kertovat, miten leikkipuistojen sulkeminen vaikuttaa heidän perheidensä elämään.   

Vanhempien mukaan nyt vallitsee täysi epätietoisuus siitä, mihin esimerkiksi ekaluokkalaiset suuntaavat koulun jälkeen tammikuussa. Kaupungin mukaan korvaava iltapäivätoiminta pyritään aloittamaan tammi–helmikuussa.

Helsingin päätös useiden kaupungin leikkipuistojen sulkemisesta järkyttää helsinkiläisvanhempia. Monessa perheessä leikkipuiston iltapäiväkerho on ollut korvaamaton apu.

– Tämä on pelastanut meidän arjen, kun lapsi aloitti koulun. Tämä iltapäivätoiminta on ollut tällainen kasvatuskumppanuus. He ovat tukeneet kaikissa haasteissa, mitä meillä on ollut, kuvaa perheen kokemuksia helsinkiläinen Saara Kallio.

Minne lapset nyt menevät?

Kallion ekaluokkalainen lapsi on käynyt iltapäiväkerhossa Kalliossa sijaitsevassa Linjan leikkipuistossa ja monina päivinä hän on viettänyt puistossa pidemmän ajan kuin koulussa ja puiston aikuiset ja lapset ovat tulleet tutuiksi.

Nyt leikkipuistoa käyttäneet perheet eivät tiedä, mihin lapset suuntaavat koulun jälkeen tammikuussa.

– Se tulee olemaan lapsille tosi iso sokki. He eivät tiedä, mihin he ovat menossa, Kallio sanoo.

Sulkemispäätös "pakon sanelema"

Leikkipuistojen sulkemisen taustalla on Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen jatkuva henkilöstöpula. Nyt leikkipuistoista pyritään siirtämään henkilöstöä varhaiskasvatuksen pisteisiin.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan Satu Järvenkallaksen mukaan päätös leikkipuistojen sulkemisesta oli pakon sanelema. Siihen, paraneeko tilanne syksyllä, Järvenkallaksen on vaikea antaa suoraa vastausta.

– Tämä on täydentävää toimintaa ja silloin kun tullaan lakisääteisen toiminnan eteen,  joudutaan sulkemaan leikkipuistoja. Lakisääteisen toiminnan kohdalla meillä on pitkäaikainen henkilöstövaje.

– Lähtökohta koululaisten iltapäivätoiminnan osalta kuitenkin on se, että se jatkuu leikkipuistoissa koululaisten iltapäivätoimintana syksyllä, Järvenkallas kertoo.

Järvenkallas lupaa, että ensi kevään tilanteesta huolestuneet vanhemmat tulevat saamaan lisätietoa kaupungilta lähipäivinä.

– Näyttää nyt siltä, että erityistä tukea tarvitseville katsomme ensin paikkoja, jotta niitä saataisiin aloitettua tammikuun puolella ja sitten kaiken kaikkiaan helmikuun alussa, Järvenkallas sanoo.

Katso yllä olevasta videosta, miten kaupungin päätös on vaikuttanut helsinkiläisperheisiin. Alla olevalla videolla kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan Satu Järvenkallaksen vastaus vanhempien huoliin.

Näin Helsingin kaupungin toimialajohtaja vastasi vanhempien huoleen leikkipuistojen jatkosta 5:19
Näin toimialajohtaja Satu Järvenkallas vastaa vanhempien huoleen leikkipuistojen jatkosta.

Lue myös:

    Uusimmat