Helsingin uudella asuinalueella karu jäteongelma – kuvat puhuvat puolestaan: "Ongelma on todellinen"

0:22
Katso video: Tältä Jätkäsaaren törkyinen ilmestys näyttää

Helsingin Jätkäsaaren asuinalueella on ilmennyt kuluvan koronakevään ja -kesän aikana ikävä jäteongelma.

Asuinalueen asukas otti yhteyttä MTV Uutisiin ja toimitti kuvia karmaisevasta tilanteesta, joka toistuu alueen jätteidenlajitteluhuoneissa säännöllisesti – jäteastiat pursuavat roskaa, pääosin suurta pahvijätettä, laseja ja metalleja. Voit katsoa yläpuolelta löytyvältä videolta roskaisaa näkyä.

Alueen jätehuoltoa operoiva Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy:n toimitusjohtaja Jouni Spets vahvistaa lajitteluhuoneeseen liittyvät ongelmat.

– Lajitteluhuoneiden ongelmat ovat ihan todellisia ja niiden kapasiteetti on rajallinen, Spets kertoo.

Jätkäsaaressa pääosa jätteistä kerätään putkijärjestelmällä, jonka kautta noin 80 prosenttia alueen jätteistä päätyy kohti kaatopaikkaa. Putkijärjestelmään kelpaamaton jäte, kuten suuret pahviroskat, lasi ja metalli, viedään lajitteluhuoneeseen.

Nämä lajitteluhuoneet pursuavat nyt yli äyräiden. Ongelma on korostunut erityisesti tänä keväänä ja kesänä.

Erikoinen ongelma HSY:n kanssa

Spets arvelee lisääntyneen jätemäärän johtuvan muun muassa koronan myötä kasvaneista verkkokauppatilauksista, joiden myötä pakkausjäte on lisääntynyt.

– Pahvia tulee tosi paljon ja se voi tukkia lajitteluhuoneen. Ihmiset tuovat lajitteluhuoneisiin myös paljon sekajätepusseja, jotka menisivät myös putkia pitkin. Nämä lajitteluhuoneet on mitoitettu väärin kasvaneeseen jätemäärään nähden.

Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy on yrittänyt reagoida ongelmaan tilaamalla HSY:ltä eli kuntayhtymä Helsingin seudun ympäristöpalveluilta lajitteluhuoneiden lisätyhjennyksiä joka päivälle. Tällä hetkellä tyhjennys suoritetaan liian harvoin. HSY ja sen alihankkijat ovat ainoita tahoja, jotka saavat sopimusteknisistä syistä tyhjentää lajitteluhuoneet.

– Yritämme edelleen saada myös HSY:tä lisäämään noutokertoja ja parantamaan kuskien toimintaan lajitteluhuoneissa. Paljon sotkusta aiheutuu myös HSY:n palkkaamien alihankkijoiden kuskien toiminnasta. Astiat yleensä pursuavat pahvia, mutta kuskit eivät nosta noudon yhteydessä tippuvia pahveja niitä keräävään pahviautoon, vaan ne jätetään lattialle, mikä haittaa koko lajitteluhuoneen käyttöä huoneen siivoukseen asti.

Myös asukkailla on vastuu

Jotta alueen lajitteluhuoneiden pursuavat jäteryppäät saataisiin kuriin, tarvitaan sekä asukkaiden että HSY:n toimintaan muutosta, Spets toteaa. Asukkaiden tulisi kiinnittää huomiota jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen. HSY:n tulisi lisätä tyhjennysvälejä.

– Suurimmat ongelmat poistuisivat, jos jätteen tuojat ja hakijat muuttaisivat hieman toimintamalliaan, Spets summaa.

Toimitusjohtaja myös toteaa, että eräs syy alueen jätehaasteeseen on myös se, että Jätkäsaaressa tai sen lähellä ei ole yhtään pakkaustuottajien ylläpitämää ekopistettä, johon yleensä kerätään paljon kuluttajien pakkausmateriaalia, kuten pahvia, lasia, metalleja, paperia ja muoveja.

Voit katsoa yläpuolelta löytyvältä videolta roskaisaa näkyä Helsingin Jätkäsaaren lajitteluhuoneessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja