Mainos

Helsingin tuomiokirkon suntio vesivahingosta: En muista uraltani mitään yhtä vakavaa

0:39

Helsingin tuomiokirkon vesivahinkoa kuivaavat laitteet on siirretty kirkkosalista kryptaan. Helsingin tuomiokirkossa tapahtui myöhään illalla vakava vesivahinko, kun sprinkleriputki hajosi kirkon kaakkoistornissa.

– Mitään tilaisuuksia emme ole joutuneet tältä päivältä perumaan. Meillä on kirkkosalissa esimerkiksi kaste- ja vihkijuhla sekä iltakirkko, kertoo tuomiokirkon pääsuntio Petri Oittinen.

Vettä pääsi putkirikon yhteydessä vuotamaan melkoisesti kirkkosaliin ja kryptaan. Vahinkojen suuruutta tutkitaan parhaillaan.

Vahingot rakenteissa

– En ole saanut alas valuneen veden kuutiomääristä vielä mitään arviota. Myöskään vahinkojen suuruudesta ei vielä ole tietoa. Aika monessa kohtaa on käynyt onni onnettomuudessa, esimerkiksi soittimet eivät ole vaurioituneet. Vahingot tulevat olemaan rakenteissa, ja niiden korjaaminen tulee maksamaan. 

Oittinen kertoo, että on itse työskennellyt tuomiokirkossa 1980-luvun alusta asti. Sinä aikana hän ei muista mitään yhtä vakavaa tapahtuneen.

– Joskus 80-90-luvun taitteessa oli vastaavanlainen sprinkleriputken halkeama, mutta vesimäärät, jotka silloin pääsivät vapaaksi, eivät ole mitään tähän verrattuna.

Kryptaa ei käytetä

Seurakunnan työntekijät ja kiinteistön johto kokoustivat aamupäivällä. Tuomiokirkon krypta on ainakin koko ensi viikon pois käytöstä. Ensi viikolla arvioidaan jatkosta.

Oittisen mukaan putkirikko aiheutui kovista pakkasista.

– Olemme nähneet sen jäätyneen syöttöputken kohdan ja myös sen kuivan putken kohdan, jossa se on irronnut liitoksestaan. Siitä se varsinainen vesi on sitten päässyt rakenteisiin ja kaakkoiskulman torniin – ja aina alas asti, Oittinen kuvaa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.