Kaius Niemi tuomittiin törkeästä rattijuopumuksesta, alkoholia oli veressä yli 1,3 promillea – Hesarin ex-päätoimittajalle yli 23 000 euron sakot

Kaius Niemen asianajaja haastattelussa – tästä syystä Niemi kiistää törkeän rattijuopumuksen 4:29
Näin Kaius Niemen asianajaja kommentoi päämiehensä ajatuksia rattijuopumusjutusta.

Helsingin Sanomien entistä vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä syytetään törkeästä rattijuopumuksesta. Hän myöntää teon perusmuotoisena. Asiaa käsitellään tänään Helsingin käräjäoikeudessa. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä.

Epäilty rikos tapahtui perjantaiaamuna 18. marraskuuta puoli kahdeksan aikaan Sanomatalon parkkihallissa. Niemi ajoi autonsa parkkihallin ulosajorampille ja sen jälkeen peruutti sen takaisin autohalliin. Siinä yhteydessä Niemi törmäsi kevyesti betonipylvääseen.

Törkeän rattijuopumuksen raja on vähintään 1,2 promillen alkoholipitoisuus veressä tai vähintään 0,53 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Syytteen mukaan Niemellä oli ajon jälkeen 0,59 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa.

– Tämä vastaisi noin 1,3-1,4 promillea. Riidatonta on, että uloshengityksen alkoholimäärä on sellainen, että se ylittää törkeän rattijuopumuksen rajan, aluesyyttäjä Sini Pöyry sanoi oikeudessa.

Syyttäjän mukaan teko oli omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle.

– Kaksi järjestyksenvalvojaa on ollut auton välittömässä läheisyydessä, kun Niemi ajoi autoa. Niemi törmäsi autollaan myös parkkihallin betonipylvääseen ja toinen auto oli myös saapumassa halliin samaan aikaan, syyttäjä kertoi.

Niemi kiistää teon törkeyden

Niemen asianajaja Kai Kotiranta sanoo, että Niemi myöntää teon perusmuotoisena rattijuopumuksena.

– Niemi on äärimmäisen pahoillaan tapahtuneesta ja katuu tekoaan. Hän on myöntänyt perusmuotoisen teon, mutta kiistää törkeän tekomuodon. Hän katsoo, että tieliikennelain soveltamisalan ulkopuolella tapahtuneessa teossa ei ole aiheutettu sellaista tunnusmerkistössä tarkoitettua vaaraa, joka johtaisi törkeään tekoon, Kotiranta sanoi STT:lle.

– Törkeä tekomuoto jää täyttymättä, koska teko ei ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa ulkopuolisille, Kotiranta totesi oikeudessa.

Niemi ilmoitti tuoreeltaan teon jälkeen, ettei hän näe mahdollisuuksia jatkaa vastaavana päätoimittajana. Sanoman hallitus vapautti hänet tehtävästään.

Kaius Niemi ei itse osallistu tämän päivän oikeudenkäyntiin.

Teko tallentui videoille

Oikeudessa katsottiin valvontakameravideoita Sanomatalon parkkihallista. Videoissa näkyy, kuinka Niemi lähti autollaan liikkeelle ja ajoi parkkihallin ulosajorampille.

Puolustuksen mukaan Niemen ajoneuvon nopeus parkkihallissa on ollut enintään 10 kilometriä tunnissa. Syyttäjän mukaan Niemi ajoi autoaan reipasta vauhtia, eli kävelyvauhtia nopeammin, koska järjestyksenvalvojat eivät pysyneet auton vauhdissa.

Videoilla näkyy, kuinka Niemi yritti useita kertoja päästä ulos parkkihallin ovista. Hän peruutteli autoa useita kertoja parkkihallin ovelta taaksepäin ja ajoi takaisin ovelle, kun hän yritti saada ovia avautumaan.

Järjestyksenvalvojat olivat kuitenkin sulkeneet oven niin, että se ei avautunut.

Lopulta Niemi peruutti autonsa ulosajorampilta takaisin parkkihalliin. Rampissa peruutus onnistui, mutta hallissa auto törmäsi betonipylvääseen ennen kuin Niemi sai auton takaisin parkkiruutuun.

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta

Syyttäjän mukaan Niemen teossa täyttyy törkeän rattijuopumuksen tekomuoto alkoholimäärän osalta ja sen vuoksi, että teko on aiheuttanut vaaraa muille.

– Tässä on aiheutettu vaaraa muille, koska auto liikkui ja auton vieressä on ollut kaksi ihmistä, eli nämä järjestyksenvalvojat. Hallissa on ollut kaksi ihmistä, eli tässä ei ole vain abstraktia vaaraa, vaan aivan konkreettista vaaraa näille kahdelle henkilölle. Sen takia tämä teko täytyy lukea törkeäksi rattijuopumukseksi, Pöyry sanoi.

Syyttäjä kertoi, että vakiintuneen oikeuskäytännön mukaisesti törkeästä rattijuopumuksesta tuomitaan käytännössä aina ehdollista vankeutta.

– Katson, että vakiintuneen oikeuskäytännön mukaisesti Niemelle tulee tuomita ehdollista vankeutta noin 30 päivää. Lisäksi vaadin Niemelle oheissakkoa. Teon vahingollisuus ja vaarallisuus edellyttää noin 20-30 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta ehdollisen vankeuden lisäksi, Pöyry sanoi.

Puolustuksen mukaan oikeanlainen rangaistus Niemen teosta olisi 65-75 päiväsakkoa eikä lainkaan ehdollista vankeusrangaistusta. Niemen ansio- ja pääomatulot olivat vuonna 2021 vahvistetun verotuksen mukaan noin 330 000. Viime vuonna Niemi ansaitsi ansio- ja pääomatuloja noin 360 000 euroa.

Tuomio annettiin heti

Oikeus harkitsi hetken aikaa asiaa ja antoi tuomion jo tänään käsittelyn jälkeen. Oikeus totesi, että riidatonta on se, että Niemi ajoi autoa humalassa Sanomatalon parkkihallissa ja paikalla oli myös kaksi järjestyksenvalvojaa.

Oikeus totesi, että törkeän rattijuopumuksen tekomuodon ei tarvitse aiheuttaa konkreettista vaaraa, vaan rikoslain mukaan on riittävää, että teosta aiheutuu abstraktia vaaraa.

– Konkreettista vaaratilannetta ei ole näytetty tässä tilanteessa syntyneen, mutta kyse on abstraktista vaarasta, eli siitä oliko tilanne omiaan aiheuttamaan vaaraa muille henkilöille, oikeuden tuomari totesi salissa.

Niemen teko kesti vain muutaman minuutin, eli kyse oli varsin lyhyestä ajosta.

– Jos katsotaan Niemen ajosuoritetta, siinä ei ole mitään varsinaista virhettä, ainoastaan pieni törmäys pylvääseen, jollaisia tapahtuu ilman rattijuopumustakin. Ajo tapahtui kuitenkin suuressa liikekiinteistössä, jossa oli paljon muita autoja ja myös muita henkilöitä.

Käräjäoikeus katsoi, että teossa täyttyi törkeän rattijuopumuksen tekomuoto, koska teko oli omiaan aiheuttamaan vaaraa muille.

Käräjäoikeus tuomitsi Niemen teon vahingollisuus ja vaarallisuus huomioonottaen tuntuvaan sakkorangaistukseen. Oikeus määräsi Niemen maksamaan 100 päiväsakkoa.

Yhden päiväsakon hinta Niemen tuloilla on 238 euroa, eli sakon kokonaismäärä on 23 800 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat