Helsingin Sanomat ja 19 muuta mediaa protestoivat verotietojen julkisuuden kaventamista vastaan – verokoneet kiinni marraskuun ajaksi

Viimevuoden verotiedot julkaistaan huomenna – käytäntö jakaa mielipiteitä MTV Uutisten kyselyssä 2:09
Viimevuoden verotiedot julkaistaan tänään – käytäntö jakaa mielipiteitä MTV Uutisten kyselyssä

Helsingin Sanomat ja 19 muuta mediaa pitävät marraskuun ajan kiinni yleisölle suunnatut verokoneensa, joista hyvätuloisimpien tietoja on voinut käydä etsimässä.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kertoo STT:lle, että kyseessä on protesti Verohallinnon päätöstä kohtaan, jonka perusteella suurituloiset voivat hakea omien tietojensa piilottamista medialle annettavalta suurituloisten listalta. Suurituloisten listalta puuttuu tänä vuonna 4 400 nimeä.

Viime vuoden verotiedot tulevat julki tänään. Yllätyksellisemmät nimet hyvätuloisten listalla jäävät nyt helpommin piiloon, sillä tiedotusvälineiden pitäisi osata pyytää heidän tietojaan erikseen, jos ne on listalta piilotettu.

Protestissa ovat mukana Helsingin Sanomien lisäksi muun muassa Aamulehti, Turun Sanomat, Satakunnan Kansa sekä muita alueellisia ja paikallisia sanomalehtiä. Mediat kirjoittavat verotiedoista juttuja, mutta eivät julkaise niistä pitkiä listoja.

Niemi: Avoimuus on kansalaisia varten

Tempauksella halutaan kiinnittää suuren yleisön huomio siihen, miten olennaisesta asiasta on kysymys. Niemi näkee uhkana sen, että salaamista hakevia ihmisiä olisi ensi vuonna yhä enemmän, jolloin listauksista ei olisi enää sanottavaa hyötyä.

Niemi katsoo, että moni yhteiskunnallisesti merkittävä asia, kuten kysymykset palkkatasa-arvosta ja veronkierrosta jäisivät pimentoon, jos verotiedot eivät olisi niin avoimia kuin ne Suomessa ovat olleet.

– Sinänsä verotietojen avoimuushan ei ole tiedotusvälineitä varten. Se on nimenomaan kansalaisia varten, jotka pystyvät tekemään johtopäätöksiä tämän avoimen tiedon varassa paremmin ja faktapohjaisesti, Niemi sanoo.

Hallinto-oikeuteen on tehty julkisuuslinjauksesta valituksia. Valittajien joukossa ovat myös STT ja Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat