Verohallinto: Näillä perusteilla verotietoja voi salata – yksi syistä oman tai lähipiirin turvallisuuden takaaminen

Yli 100 000 euroa ansaitsevat voivat kieltää verotietojensa luovuttamisen medialle halutessaan. 

Tiedotusvälineet saavat vuosittain verottajalta listan, johon on kerätty yli 100 000 euroa ansainneiden nimet, tulot ja maksetut verot.

Tietoja käytetään medioiden tarkoituksiin. 

Verohallinnon viestintäjohtaja Kati Kalliomäki kertoo, että osalle ihmisistä on ollut toistaiseksi epäselvää, salataanko piilottamista pyytäneiden ihmisten tiedot kokonaan vai ei.

Siitä ei ole kuitenkaan kyse.

– Tuloverotiedot ovat julkisia, niitä ei voida poistaa näistä meidän aineistoista kukaan. Sitten on olemassa tiedotusvälineiden palvelu, heille me paketoimme heidän pyyntönsä mukaan näitä verotustietoja.

Se, että tietojen piilottaminen medialta on ylipäätään mahdollista, johtuu EU:n uudesta tietosuoja-asetuksesta.

– Kun tässä on kyse tietojen luovutuksesta eteenpäin, niin siihen puraisee EU:n tietosuoja-asetus. Ihmisille pitää olla lupa pyytää näitä tietoja, Kalliomäki kertoo.

Perusteena voi olla omaan tai lähipiirin turvallisuuteen liittyvä syy

 Kalliomäki kertoo, että jos verotietojen piilottamista harkitsee, pitää siihen olla hyvät syyt ja se pitää osata myös perustella.

– Sitä pitää hakea erikseen. Ne on yleisesti tällaisia henkilökohtaisia syitä. Voivat olla kovin monenlaisiakin. Yksi yleinen on omaan turvallisuuteen tai oman lähipiirin turvallisuuteen liittyvä peruste.

Viime vuonna uutta mahdollisuutta salata verotiedot käytti hyväkseen 233 ihmistä. Kaikkiaan tietojen salaamista pyysi noin 600 ihmistä, mutta osaa pyynnöistä ei ehditty käsitellä, sillä ne tulivat Verohallinnolle myöhässä. Tänä vuonna tietonsa salaa jopa yli 4000 ihmistä.

Verohallinnon viestintäjohtaja selittää yläpuolella löytyvällä videolla, mistä verotietojen piilottamisessa on oikein kyse.

Lue myös:

    Uusimmat