Helsingin rautatieaseman jättihotelli avautuu vuosien remontin jälkeen – tältä vanhaa kunnioittaen entisöidyssä hotellissa näyttää

Helsingin rautatieaseman jättihotelli avautuu pitkän remontin jälkeen 8:19
Miltä historiallisiin puitteisiin kunnostetussa jättihotellissa oikein näyttää? Katso Mika Tommolan vauhdikas hotellikierros videolta!

Mika Tommola vieraili rautatieasemalla tänään torstaina avautuvassa Scandic Grand Central Helsinki nimisessä 491 huoneen jättihotellissa.

Hotelli Scandic Grand Central Helsingin suuruutta voi vain ymmärtää, kun seisoo hotellihuoneisiin johtavilla käytävillä.

– Tämä on ratapihan mittainen käytävä, esittelykierrosta johtava hotellinjohtaja Satu Järvelä kertoo.

Scandic Grand Central Helsinki sijaitsee kansallisarkkitehti Eliel Saarisen suunnittelemassa rakennuksessa rautatientorilla Helsingin keskustassa. Alun perin rakennus oli valtion rautateiden hallinto- ja toimistorakennus. Rakennus valmistui vuonna 1909. Arkkitehti Saarisen tarkoituksena oli ollut rakentaa Helsingin keskustaan rakennus, jossa rautateiden johtajille oli soveliasta pitää majaa.

Sen muuttaminen nykyaikaiseksi hotelliksi vei Järvelän mukaan nelisen vuotta.

Vallitseva tilanne on haastava uuden hotellin kannalta, mutta tulevaisuus ei hotellin johtajaa pelota.

– Ei pelota. Kyllä asiakkaita tulee. Alkuun ehkä vähän vähemmän, mutta kesällä ja syksyllä taas enemmän, Järvelä toteaa.

Museovirasto valvoi entisöintiä

Historiallisen rakennuksen remontoiminen ja entisöinti uuteen käyttötarkoitukseen on tapahtunut museoviraston tiukan valvovan silmän alla. Scandic ei liikaa irrotellut remontoidessaan tiloja.

– Ei turhia, mutta riittävästi, esittelykierrosta johtava Satu Järvelä paljastaa.

Rakennuksen muuntaminen hotelliksi on tehty rakennuksen alkuperää kunnioittaen. Esimerkiksi hotellin vastaanottoaula sijaitsee entisessä kongressisalissa. Entisestä palkkakonttorista on remontoitu hotellin lounge. Entisajoista vinkin antaa nurkkaan jätetty pankkiholvi. Myös Eliel Saarisen suunnittelemia kalusteitakin on entisöity hotellin käyttöön.

Rakennuksen 4000 ikkunapokaa on kunnostettu käsin. Niiden entisöinti kesti Järvelän mukaan 20 vuotta.

Mitä mieltä kansallisarkkitehti Saarinen olisi ollut remontin lopputuloksesta?

– Uskon, että hän olisi ollut vaikuttunut, Järvelä toteaa.

Miltä historiallisiin puitteisiin kunnostetussa jättihotellissa oikein näyttää? Katso Tommolan vauhdikas hotellikierros yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat