Helsingin pörssi avaa huomenna ensi kertaa Brexitin jälkeen - "Aamu on verenpunainen"

Helsingin pörssiinkin tiedossa laskupäivä 2:14

Helsingin pörssi avautuu huomenna ensimmäistä kertaa Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen. Pörssikurssien uskotaan laskevan roimasti, vaikka suurta paniikkia ei pelätäkään. Sen sijaan eron luoma epätietoisuus luo markkinoille pidempiaikaisen epävarmuuden.

Euroopassa pörssikurssit rytisivät jo perjantaina, kun markkinoiden yllätykseksi britit äänestivätkin itsensä ulos unionista. Pohjoismaissa juhannus seisautti kaupanteon ja epävakaa odotus on suurta ennen huomisaamun pörssien aukeamista.

- Kyllä aamu on verenpunainen. Voidaan sanoa, että oletettavasti kautta linjan, riippumatta yhtiön nimestä ja toimialasta, kurssit tulevat laskemaan. Tässä oikeastaan korostuu se, että Helsingin pörssi on reunamarkkina. Meillä kotimainen omistajuus on vain noin reilu viidennes ja ulkomaiset sijoittajat tulevat huomenna keventämään osakepainoa kautta linjan, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju sanoo.

- Se kuinka syvä tämä lasku tulee olemaan ja kuinka kauan se kestää, riippuu pitkälti keskuspankkien toimista, Oksaharju jatkaa.

Samoilla linjoilla on myös Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

- Kyllä se selkeästi miinukselle tulee avaamaan. Euroopassa heilunta oli kovaa perjantain sisällä, mutta ehkä ne suurimmat heilunnat jää Suomesta pois, koska meillä oli perjantaina pörssit kiinni.

Oksaharju naureskeleekin, että juhannus pelasti monen suomalaisen rahat.

- Nyt on ehditty antaa hieman järjelle sijaa sijoitusanalyysissä. Yleensä sijoittajan pahin vihollinen on sijoittaja itse eli sijoitukset mieluummin järjellä kuin tunteella, Oksaharju neuvoo.

Pidempi epävarmuus?

Britannian äänestystuloksen jälkeen vuorossa on kysymys siitä miten maan eroaminen Euroopan unionista tulee käytännössä tapahtumaan. Koska ja minkälaisen näytöksen jälkeen maa unionista irtautuu on vielä pimennossa.

- Tilanne on täysin avoin. Tuntuu että EU-eroa ajavia yhdisti ainoastaan halu eroon, mutta heillä ei ollut mitään yhtenäistä linjaa miten ero tullaan toteuttamaan.

Epävarmuus tuleekin todennäköisesti jatkumaan markkinoilla nyt pidempään. Vaikutusten lisäksi suorien kauppayhteyksien järjestäminen on yhteiselon jälkeen yksi suuri kysymysmerkki.

Samaa pohditaan Suomen Metsäteollisuudessa. Alan viennistä kymmenen prosenttia on suuntautunut suoraan Britanniaan.

- Olennaista on, että pystytään nyt tavalla tai toisella turvaamaan vapaakauppa. Kaupan esteet olisivat nyt sitä, mitä Euroopassa tarvittaisiin kaikkein vähiten nyt tässä huonossa taloustilanteessa, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoo.

- Se kuinka tämä käytännössä järjestetään on todella monimutkainen projekti. Lähtökohta on kuitenkin se, että Euroopan komissio muut Euroopan instituutiot ovat ensisijainen toimija ja me sitten vaikutamme toimialana suoraan Euroopan kautta ja tottakai myös Suomen viranomaisiin siihen miten Suomi kantaansa muodostaa, Jaatinen jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat