Helsingin poliisilta synkkä tieto: 47 itsemurhayritystä tai sen uhkaa viikonloppuna – "Taustalla köyhyyttä, toivottomuutta ja pahoinvointia"

Jelmiinan lasten isä teki itsemurhan jättämättä jälkeensä viestiä 0:42
Jelmiinan lasten isä teki itsemurhan jättämättä jälkeensä viestiä

Vaikka Suomea on tituleerattu maailman onnellisemmaksi maaksi, ei meilläkään kaikilla mene hyvin. Helsingin poliisilaitoksen mukaan köyhyys, toivottomuus ja pahoinvointi ajoivat viime viikonloppuna 47 ihmisen lähelle päättämään elämänsä.

– Viikonloppuna oli mediassa asiaa köyhyyden aiheuttamasta toivottomuudesta. Poliisilla ollut perjantaista 4.1. alkaen Helsingin, Vantaan, Espoon ja muun Uudenmaan alueella 47 itsemurhayritys tai sen uhka -tehtävää. Köyhyyden lisäksi taustalla myös muuta toivottomuutta ja pahoinvointia, kirjoittaa Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksen johtaja ylikomisario Jussi Huhtela Twitterissä.

Huhtala viittaa Helsingin Sanomien viikonloppuna julkaisemaan artikkeliin, jossa kerrottiin niukkuudesta Suomessa. Juttua varten HS oli saanut yli 4000 kyselyvastausta liittyen vähävaraisuuteen, köyhyyteen ja pitkäaikaiseen rahapulaan.

Monet kyselyyn vastanneet köyhyyden kanssa kamppailevat ihmiset olivat kertomansa mukaan yrittäneet itsemurhaa tai suunnittelivat sitä esimerkiksi eläkkeelle jäädessään.

Köyhyys ja niukkuus aiheuttavat vastausten mukaan myös ahdinkoa ja yksinäisyyttä. Osa vastanneista ei esimerkiksi halua lähteä ulos, koska heillä ei ole varaa esimerkiksi käydä kahviloissa tai vaikkapa edes liikkua ruokakauppaa pidemmälle, koska siistejä vaatteita ei ole.

"He elävät veitsenterällä"

HS:n mukaan tutkimus osoittaa, että jatkuva rahapula ja niukkuus alentavat elämänlaatua ja vie uskon tulevalta.

– Monilla ihmisillä ei ole mitään liikkumavaraa raha-asioissa. He elävät veitsenterällä, tutkimusryhmän vetäjä professori Juho Saari Tampereen yliopistosta sanoo lehden haastatellussa.

Köyhyyden syyt ovat kyselyn mukaan moninaiset: Talousvaikeuksiin voi viedä esimerkiksi hometalo, avioero, sairastuminen, yksinhuoltajuus tai suuremmat menot kuin kulut.

Umpikujaan ajautuneilla ihmisillä tilanne herättää myös raivoa, HS kertoo. Monet vastanneet kokivat vihaa esimerkiksi päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan.

– Nykyään ihminen on vain menoerä valtion kukkarossa. Minä voin tulla siihen riviin, jossa köyhät ammutaan. Loppuu tämä kituminen, eräs kyselyyn vastannut toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat