Helsingin muslimiyhteisö huolissaan - Poliisi: "Voidaan puhua pikaradikalisoitumisesta"

Helsingin poliisi ja muslimijohtajat kokoontuivat tänään keskustelemaan muun muassa Lähi-itään taistelemaan lähteneistä suomalaisista. Poliisin mukaan lähtöpäätöstä ei harkita pitkään.

Mukana keskustelussa ovat Helsingin moskeijoiden imaamit ja muslimiyhdistysten johtajat. Poliisin lisäksi paikalla on muitakin kaupungin viranomaisia esimerkiksi sosiaalitoimesta.

Illan keskustelutilaisuus on ensimmäinen laatuaan Helsingissä. Aloite keskustelun järjestämiseen tuli Helsingin muslimiyhteisöltä.

–Aika monelta moskeijalta tuli viesti, että olisi hyvä järjestää tällainen tilaisuus viranomaisvoimin. Että he haluaisivat tulla keskustelemaan näistä asioista ikään kuin puolueettomalle maaperälle, sanoo komisario Jari Taponen Helsingin poliisin ennaltaehkäisevästä osastosta.

–Huoli varmaankin kumpuaa maailmanpoliittisesta tilanteesta sekä Lähi-idän tapahtumista. Siitä, kuinka ne heijastuvat Helsingissä arkeen ja ehkä helsinkiläisten muslimiyhteisöjen välille.

Taposen mukaan Helsingissä ei näy viitteitä shiiojen ja sunnien välien kiristymisestä. Yhteisössä on kuitenkin huolestuttu siitä, että jotkut lähtevät täältä taistelualueelle. Myös kotoutumisongelmat ja syrjäytyminen mietityttävät.

–On tarkoitus keskustella siitä, kuinka yhteiskunta pystyy tukemaan näissä asioissa. Että muslimit eivät tuntisi, että he jäävät yksin eivätkä uskalla puhua leimautumisen pelossa. Nyt etsitään keinoja, joilla yhteiskunta ja viranomaiset pystyvät tukemaan heitä ja ratkaisemaan näitä ongelmia.

Jos täysi-ikäinen henkilö haluaa lähteä Suomesta taistelemaan Lähi-itään, poliisi ei voi sitä estää.

–Ei ole rikollista lähteä ulos maasta ja vaikka matkustaa taistelualueelle. Sitä ei ole kriminalisoitu, Taponen sanoo.

–Voimme viranomaisten ja muslimiyhteisön kanssa keskustella yhdessä ja miettiä, mitä me voisimme tehdä, että nuoret eivät lähtisi sinne. Perheille voidaan antaa räätälöityä tukea.

Lähteminen taistelualueelle ei poliisin mukaan ole niinkään pitkän harkinnan tulos kuin äkillinen päähänpisto.

–Motiivit voivat olla hyvinkin moninaisia. Voidaan puhua internetmaailmassa pikaradikalisoitumisesta, rekrytointimateriaalia on paljon internetistä löydettävissä. Joku voi saada siitä sytykkeen ja lähteä sitten paikan päälle.

Taponen korostaa, että Helsingin muslimiyhteisössä on yleisesti ottaen rauhallista.

–Meillä ei ole näköpiirissä järjestelmällistä, systemaattista radikalisoitumista. Meidän muslimiyhteisömme ovat erittäin maltillisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja