Helsingin kaupungin palkkakaaos ei ratkea pian: "Tämä syksy varmaankin menee" – JHL-pomo antaisi rahat saman tien työntekijöille vaikka ruskeassa kirjekuoressa

Kansliapäällikkö Sami Sarvilinna Helsingin kaupungin palkkakaaoksesta: Sotkun siivoamisessa menee loppusyksy, vahingot korvataan 1:34
Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna kommentoi palkanmaksukaaosta MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Kansliapäällikkö Sami Sarvilinna lupaa palkatta jääneille Helsingin kaupungin työntekijöille rahat tilille parissa päivässä. Hänen mukaansa kaupunki suhtautuu myös palkkaongelmista kärsineiden korvaushakemuksiin avokätisesti.

Helsingin kaupungin palkanmaksussa on ollut vuoden aikana poikkeuksellisia ongelmia, ja useat työntekijät eivät ole saaneet palkkojaan. 

Poliisi aloitti aiemmin tässä kuussa esiselvityksen palkanmaksuhäiriöistä.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ järjestivät tänään mielenilmauksen Senaatintorilla Helsingin kaupungin jatkuvien palkanmaksuongelmien takia.

Eräpäivä-mielenilmauksessa paikalla oli myös laajasti kaupungin edustusta, esimerkiksi Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, joka pyysi jälleen anteeksi palkanmaksun ongelmia.

Helsingin kaupunginvaltuusto aloitti kuudelta illalla ongelmista myös keskustelutilaisuuden, jonka aluksi Vartiainen kertoi, että Helsinki valmistelee tarjouspyyntöjen tekemistä ulkopuolisen selvityksen teettämiseksi ongelmista.

Eräpäivä-mielenosoitus Senaatintorilla: Kaupungin palkkalistoilla olevat vaativat selvyyttä ja palkkaa –"Tulemme vaikka pormestarin yöuniin" 9:51
Katso myös: Mielenosoitus Helsingin palkanmaksuongelmien vuoksi Senaatintorilla

Palkat jääneet maksamatta kokonaan 113 työntekijälle

Milloin palkkasotku sitten selviää täysin? Sami Sarvilinna ei lupaa pikaista ratkaisua koko vyyhteen.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Valitettavasti tarkkaa tietoa ei ole. Paras tieto, mikä minulla tällä hetkellä on, on se, mikä henkilöstöinfossa tänään aamulla ilmoitettiin, että tämä syksy varmaankin menee, Sarvilinna kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Sarvilinnan mukaan uusimman, eilen saadun tiedon mukaan kokonaan maksamattomia palkkoja on 113.

– Sen lisäksi meillä on palkkavirheitä, mikä tarkoittaa sitä, että palkkoja on jäänyt maksamatta joiltain osin, vaikka niitä on osittain maksettu. Niitä on huomattavasti enemmän. Meillä on edelleen tavoitteena ja lupauksena se, että virheet – ja varsinkin ne virheet, joiden takia palkat ovat jääneet maksamatta kokonaan, jotka ovat vakavimpia – korjataan yhdessä tai kahdessa päivässä.

– Valitettavasti pienempien virheiden korjaamisessa menee jonkin verran pidempään.

JHL: Maksettaisiin rahat sitten vaikka ruskeassa kirjekuoressa

Luvassa myös korvauksia Muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto on vaatinut korvauksia maksamattomien palkkojen aiheuttamista ongelmista.

– Kun tullaan töihin, tehdään työsopimus, ja siinä sovitaan päivästä, jolloin palkka tilillä on. Kaikki ne korvaukset, olivatpa ne kivusta tai särystä, joista olemme [aiemmin] kertoneet, tullaan hakemaan, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine totesi.

– Tämä ei ole ollut helppo tilanne itsellenikään. Tässä on aika monta kuukautta taisteltu näiden asioiden kanssa ja yritetty saada ääni kuuluviin. Tuntuu siltä, että kaupungin virkamiehet ovat vain piilotelleet eivätkä ole ottaneet asiaa aidosti hoitoon. 

Niemi-Laine toivoo, että nyt tilanne alkaa jo parantua.

– En voi tykätä siitä, että sanotaan, että kaksi päivää vie aikaa, kun järjestelmän kautta saadaan palkka ulos. Maksetaan rahat sitten vaikka ruskeassa kirjekuoressa. Suomen Pankki on tuossa aika lähellä. Sieltä olisi voinut cashiä [käteistä] hakea ja antaa sen palkan sitten vaikka kouraan, Niemi-Laine totesi Senaatintorilla.

Niemi-Laineen mukaan JHL on antanut ehdotuksiaan työnantajalle, mutta se ei ole hänen mukaansa korvaansa ehdotuksille lotkauttanut. 

Korvaukset maksetaan, lupaa kaupunki

Sarvilinna lupaa, että korvausvaatimukset otetaan vakavasti.

– Olen samaa mieltä siitä, että taloudelliset vahingot, jotka aiheutuvat meidän virheestämme, joka on ilmeinen, on korvattava. Ja koko kaupungin henkilöstölle, ei pelkästään JHL:n jäsenille. Se edellyttää vain sen, että me tiedämme, millaisesta vahingosta on kysymys. On joutunut vaikka ottamaan lainaa tai omat laskut ovat menneet viivästyskoroille. Ne tulevat vaatimuksen perusteella käsiteltäviksi. Mutta ilman muuta niihinkin korvauksiin on oikeus. 

– Korko maksetaan automaattisesti; sitä ei tarvitse edes vaatia, Sarvilinna tähdentää.





Lue myös:

    Uusimmat