Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kaikki Veijo Baltzarin syytteet

Veijo Baltzar kiistää kaikki syytteet ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista – näin asianajaja kommentoi 11:50
Baltzar kiisti kaikki syytteet – näin asianajaja kommentoi asiaa aiemmin.

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kaikki kulttuurineuvos Veijo Baltzarin syytteet ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi myös kahden Baltzarin kanssa syytetyn naisen syytteet. Naisia syytettiin avunantorikoksista.

Syyttäjä vaati Baltzarille rangaistusta muun muassa kuudesta törkeästä ihmiskaupasta sekä useista seksuaalirikoksista, kuten törkeistä raiskauksista.

Asianomistajina oli seitsemän naista, jotka olivat syytteiden tapahtuma-aikaan olleet 15-36-vuotiaita. Naiset olivat olleet mukana Baltzarin teatteritoiminnassa.

Syyttäjä: Kyse oli kultista

Syytteiden mukaan Baltzar oli käyttänyt hyväksi naisten riippuvaista asemaa sekä turvatonta tilaa ja ottanut nämä määräysvaltaansa, värvännyt teatteritoimintaan ja sen varjolla "lahkonomaisiin olosuhteisiin".

Baltzar oli majoittanut naisia. Syyttäjä väitti, että Baltzarin tarkoituksena oli saattaa naiset pakkotyöhön ja "muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin". 

Syytteiden mukaan ilmoilla oli ollut jatkuva fyysisen ja henkisen väkivallan uhka. Baltzarin myös syytettiin kontrolloineen asianomistajien elämää. Julkisuudessa puhuttiin jopa kultista.

Käräjäoikeuden mukaan jäi näyttämättä, että kyse olisi ollut lahkonomaisista olosuhteista tai pahamaineisesta kultista. Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan henkilöt eivät joutuneet ihmiskaupan uhriksi.

Naiset olivat joissain tapauksissa tehneet töitä Baltzarille.

Käräjäoikeuden mukaan se tuli näytetyksi, että Baltzar oli jollain tasolla säännellyt esimerkiksi asianomistajien pukeutumista ja puhelimen käyttöä työaikana. Baltzar oli myös joinainen vuosina rajoittanut, mitä naiset ovat voineet katsoa televisiosta sekä osoittanut näille tietyt nukkumapaikat.

Näyttämättä kuitenkin jäi, että Baltzar olisi alistanut naisia syyttäjän väittämällä tavalla. 

Näytetyksi tuli käräjäoikeuden mukaan myös se, että Baltzar oli lyönyt avokämmenellä ainakin kerran yhtä naisista ja yhden kerran toista naista.

Baltzar oli myös itse kertonut kohdistaneensa väkivalla nuhkaa, "psykologista opetusvaaraa", kahteen naiseen. Käräjäoikeuden mukaan Baltzarin yhteisössä on tiettynä ajanjaksona näiden tapahtumien johdosta ollut fyysisen väkivallan uhkaa. 

Näyttämättä kuitenkin jäi, että Baltzar olisi kohdistanut naisiin sen enempää väkivaltaa tai jatkuvaa henkisen väkivallan uhkaa.

Käräjäoikeuden mukaan naiset eivät myöskään syyttäjän väittämällä tavalla olleet Baltzarista riippuvaisia tai tämän määräysvallassa, joskin olivat osin suhtautuneet tähän ihailevasti ja ylistävästi.

– Käräjäoikeus on kiinnittänyt olosuhteisiin kokonaisuutena huomiota ja katsonut, että asianomistajalla on ollut vaihtoehtoinen toisintoimimismahdollisuus, eikä hän ole menettänyt mahdollisuuttaan toimia haluamallaan tavalla.

Käräjäoikeus siis katsoi, että naisilla olisi ollut mahdollisuus valita toisin ja lähteä pois Baltzarin luota. Käräjäoikeuden silmissä kukaan ei pakottanut naisia asumaan tai työskentelemään Baltzarin kanssa syyttäjän väittämällä tavalla.

Myös seksuaalirikossyytteet nurin

Ihmiskaupparikosten lisäksi Baltzaria syytettiin useista naisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Käräjäoikeuden mukaan pääasiallinen näyttö seksuaalirikoksista oli asianomistajien kertomukset. Kyse oli siis sana sanaa vastaan -tilanteesta. 

– Näiden kertomusten tueksi ei ole esitetty riittävästi muuta näyttöä tai kertomuksen luotettavuutta muutoin tukevia seikkoja kertomusten virheettömyyden varmistamiseksi ja rikoksen syyksilukemiseksi, käräjäoikeus perustelee seksuaalirikossyytteiden hylkäämistä tuomiosta antamassaan julkisessa selosteessa.

Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa tänään. Tuomiota odotettiin alun perin jo viime vuonna, mutta oikeudenkäynnin käsittelypäiviä jouduttiin koronan takia siirtämään lukuisia kertoja, mikä sotki oikeudenkäynnin aikatauluja pahasti.

Oikeudenkäynti oli rikosten arkaluontoisuuden johdosta salainen. Media ei ole sen takia voinut seurata oikeudenkäynnin kulkua tarkemmin.

Myös käräjäoikeuden antama tuomio on pitkälti salainen. Käräjäoikeus on kuitenkin antanut asiasta julkisen selosteen, jossa avataan syytteitä sekä käräjäoikeuden ratkaisua.

Baltzar on odottanut tuomiota vapaalta.

Juttu päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat