Helppohoitoinen piha minulle, kiitos!

Kuinka saada helppohoitoinen piha, joka kuitenkin näyttää luonnollisen vehreältä? Muutaman kompromissin tuloksena tämäkin ihme on mahdollinen.

Luovu kukkapenkeistä, nurmikosta, koristepuista, kasvimaasta sekä marjapensaista ja tadaa – sinulla on helppohoitoinen puutarha. Ongelmana tosin on se, ettei sinulla tämän jälkeen enää ole varsinaisesti kukkeasti vihertävää puutarhaakaan. Onneksi kompromissien tekeminen on kuitenkin mahdollista, ja voit siis saada molemmat: kauniin pihamaan ja helppohoitoisuuden.

Parhaan puutarhan saa aikaan, kun se on mahdollisimman luonnollinen ympäristöönsä nähden. Yleisimpiä virheitä onkin, että puutarhaan on jätetty liikaa paljasta maata, se on tasoitettu liian tasaiseksi tai pihamaalle valitut kasvit eivät sovi sijoituspaikkaansa.

Tee pihan perustukset huolella

Puutarhan helppohoitoisuus lähtee jo pihan perustuksista. Kun teet perustukset alusta saakka hyvistä materiaaleista ja ammattitaidoilla, vältyt monelta aikaa vievältä pikkupuuhalta tulevaisuudessa. Jos esimerkiksi asennat pihan kiveyksien rakennekerrosten alle suodatinkankaat, vältyt turhilta routavaurioilta. Maanpinnalla kiveykset kannattaa rajata reunakivillä ja sora-alueet lankkureunuksilla.

Harkitse vaihtoehtoja nurmikolle

Nurmikko on yksi puutarhan isotöisimmistä alueista. Kannattaakin miettiä, voisiko nurmikon korvata joissain paikoin jollain muilla vaihtoehdoilla. Sen sijaan, että koko piha olisi pelkkää nurmikenttää, pihalle voi istuttaa puita, pensaita ja kookkaita perennoja.

Älä myöskään unohda erilaisia kiveys- ja puupintoja, jotka ovat näyttävän näköisiä sekä helppohoitoisia. Jos piha on isompi, osa pihasta voi olla myös luonnontilaisena niittyalueena, jossa päivänkakkarat ja muut luonnonkasvit kukoistavat.

Pois pensasaidat!

Älä istuta pihallesi jatkuvaa trimmaamista vaativia pensasaitoja, vaan suosi ennemmin vapaana kasvavia aidanteita sekä puu- ja pensasryhmiä. Jos kaipaat suojaa tontin rajalle, puut ja pensaat voi ryhmitellä tontin laidalle suojaa antavaksi vyöhykkeeksi.

Koristepuiden ja -pensaiden asemasta voidaan hyvin käyttää hedelmäpuita ja marjapuskia, jolloin loppusyksystä niistä päästää n korjaamaan myös satoa.

Jos pensaiden alustat näyttävät autioilta, sinne voi istuttaa sipulikukkia, saniaisia tai vaikkapa varjossa viihtyviä perennoja. Pensaiden ja puiden väliin ei myöskään kannata istuttaa nurmikkoa: ne viihtyvät huonosti, jos ne on istutettu nurmikolle. Lisäksi puiden ja pensaiden välissä oleva nurmikko on hankala leikata.

Istuta pienilehtisiä puita

Jos pihasi puut ovat pienilehtisiä, niitä ei välttämättä tarvitse haravoida. Osa lehdistä maatuu itsestään ja osa taas katoaa kastematojen suihin syksyn koittaessa. Esimerkiksi isolehtinen vaahtera ei ole helppohoitoisen pihan valinta – kun kesä vaihtuu syksyyn, sen lehdet on pakko haravoida ainakin kulkukäytäviltä.

Istuta kasvit riittävän tiheään

Pihalle istutettavat kasvit kannattaa istuttaa maahan riittävän tiheään, jotta ne peittäisivät maanpinnan mahdollisimman nopeasti. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvualustana pitää olla hyvää, rikkakasvitonta puutarhamultaa. Istutusalueille kannattaa levittää noin viiden sentin paksuinen kuorikatekerros, joka estää rikkaruohojen kasvamisen. Näin et joudu heti suuritöisiin kitkemispuuhiin.

Yhdistä kasvimaa ja kukkatarha

Jos kasvatat kasvimaan omia antimia vuosittain vain pienen määrän omaan käyttöösi, voit huoletta yhdistää pikkuruisen ryytimaasi osaksi puutarhan kukkatarhaa. Vihannekset, mausteyrtit, perennat, ryhmäruusut, keväiset sipulikukat ja kesäkukat sekä taimina istutetut ryhmäkasvit mahtuvat kaikki sulassa sovussa kasvamaan samaan paikkaan, jos tämä tuntuu sinusta helpoimmalta ratkaisulta.

Sijoita toiminnot järkevästi

Harkitse tarkkaan, minne sijoitat pihan oleskelualueet, kasvimaan ja istutukset. Pohdi myös ihmisten ja autojen kulkureitit. Mattojen tamppauspaikka ja pihalla sijaitseva pyykinkuivausteline kannattaa sijoittaa niin, ettei se ole liian kaukana talosta, muttei liian lähellä pöllyävää tietä. Mieti etukäteen, mihin komposti ja roska-astiat sijoittuvat mahdollisimman järkevästi.

MTV3
Lähteet: Suomalainen viherpiha. Ammattilaisten ohjeita pihanhoitoon. Gummerus, 2006., www.yhteishyva.fi
Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat