Suomalainen käyttää veronpalautuksensa kolmella keskeisellä tavalla: Kikkaillaanko veroprosenttia ylös joulun takia?

Verokortti uudistuu 6:06

Tänään maksetaan lähes kolme miljardia euroa veronpalautuksia.

Video: Verokorttiin on tulossa muutoksia.

Määrä on reilut kaksitoista prosenttia korkeampi kuin viime vuonna. Palautuksen saajia on yli kolme ja puoli miljoonaa. Jäännösveroja eli mätkyjä maksaa reilut 600 000 suomalaista.

Yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoo, että Nordean tekemän kyselyn mukaan suurin osa veronpalautuksista päätyy kulutukseen.

– Yleisimpiä käyttökohteita veronpalautuksille on ihan jokapäiväinen kulutus, johon vastasi noin kolmasosa suomalaisista jotka saa veronpalautuksia. Lähes yhtä yleinen oli käyttää joululahjoihin ja muihin jouluvalmisteluihin, joihin noin vajaa kolmasosa käytti. Ja kolmanneksi yleisin kohde oli laittaa rahoja säästötilille eli näin vastasi noin joka neljäs veronpalautuksia saava.

– Vaikuttaa siltä, että moni on tarkoituksella maksanut korkeampaa veroprosenttia sen takia, että sillä tavalla saa säästettyä joulua varten. Uskon, että tänä vuonna joulukauppa tulee olemaan vilkasta.

Ensi vuonna joululahjat luotolla?

Ensi vuonna veronpalautuksia ei makseta yhtenä päivänä, vaan tilittäminen ajoittuu elokuun ja joulukuun välille. Kärkkäinen uskoo, että tällä tulee olemaan vaikutuksia kaupankäyntiin.

– On mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu ensi vuonna, kun veronpalautuksia maksetaan jo elokuussa. Saa nähdä, riittääkö siitä enää vaikutusta joulukauppaan. Voi olla, että jatkossa suurempi osa joululahjoista ostetaan luotolla.

 

Lue myös:

    Uusimmat