Mainos

Helleaalto ja shortsikelit saapuvat – jopa 30 astetta ja kovia ukkosia

Sää lämpenee viikon aikana hellelukemille asti, paikoin jopa 30 asteen tienoille. Lämpimään ilmaan liittyvät myös rajut ukkoset ja sadekuurot.

Kaakosta alkaa virrata Suomeen jo tiistaina hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa.

– Viikon hellehuippu koetaan näillä näkymin torstaina, jolloin kaakossa voidaan hätyytellä 30 asteen rajaa. Voimakkaat ukkosetkin ovat mahdollisia, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Maanantain ja tiistain ajoittaiset sateet painottuvat Etelä- ja Kaakkois-Suomeen, sen sijaan pohjoisessa on aurinkoista ja poutaista. Maanantaina lähinnä lounaassa päästään 20 asteeseen, tiistaina jo laajemmin. Tiistaina maan lämpimin kolkka saattaa löytyä Lapista, missä päästään paikoin 23-24 asteen lukemiin.

Keskiviikkona hellettä on jo laajalti. Etelä- ja Keski-Suomen aurinkoisilla alueilla on yli 25 astetta, Lapissakin vähintään 20 astetta lukuun ottamatta Etelä-Lapin sateisempaa vyöhykettä. Samalla ukkoset yleistyvät. Sateessa lämpötilat laskevat.

– Keskiviikko voi olla maan keskivaiheilla vilkaskin salamapäivä, ukkoskuurot voivat kehittyä rajuiksi. Ukkospuuskat ovat mahdollisia ja sademäärät voivat kasvaa hyvin suuriksi paikallisesti, ennustaa Markus Mäntykannas.

Tämän hetken ennusteen mukaan torstaina on laajalti hellelukemia Etelä- ja Keski-Suomessa.

– Kaakossa jopa 30 asteen lämpötilat ovat mahdollisia. Perjantain vastainen yö voi olla tukalan kuuma, paikoin jopa niin sanottu trooppinen yö. Perjantaiksi helteisin ilmamassa näyttäisi siirtyvän maan pohjoisosaan, etelässä viilenee jo jonkin verran, sanoo Markus Mäntykannas.

Trooppisella yöllä tarkoitetaan, että lämpötila ei laske yön aika 20 asteen alapuolelle.

Loppuviikolla ukkossateet näyttäisivät painottuvan maan keski- ja pohjoisosaan. Lämpötilat olisivat yleisesti 20-25 asteen lukemissa. Loppuviikon ennuste on kuitenkin vielä epävarma.

Vuoden tähän asti korkein lämpötila on 19. toukokuuta Heinolassa mitattu 30,8 astetta.

Viikon paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso ylhäältä viikon ennuste ja alta lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.