Mainos

Helle pelasti venekauppiaat

Poikkeuksellisen pitkään jatkunut hellejakso on siivittänyt venekaupan rajuun nousuun. Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jouko Huju arvioi nyt, että toimialan liikevaihto lisääntyy tänä vuonna 12 prosenttia vuoden takaisesta. Vielä viime helmikuussa alalle povattiin kasvua viidestä seitsemään prosenttia.

-Varsinkin suuria veneitä on myyty viimevuotista enemmän, joten patoutunutta kysyntää selvästi oli, Huju kuvailee.

Buster-veneitä valmistavan Fiskarsin veneliiketoiminnan johtaja ja ähtäriläisen Inhan Tehtaiden toimitusjohtaja Juha Lehtola vahvistaa, että venemyynti saa piristysruiskeen aurinkoisista säistä.

-Tämä on kuin jäätelökauppaa. Meidän paras myyntimies on tuolla ylhäällä, Lehtola virnistää.

Viime vuonna venekaupan liikevaihto putosi ennätykselliset 40 prosenttia edellisvuodesta. Tämä on johtanut siihen, että kauppiaat ovat tänä vuonna supistaneet varastojen määriä huippuvuosista. Niinpä kuluttajat eivät pysty välttämättä ostamaan mieluistaan venettä, koska osa venemerkeistä ja -tyypeistä on jo myyty loppuun.

Myynti yllätti odotukset

Lasikuitumoottoriveneitä valmistavan Bella-Veneiden toimitusjohtaja Raimo Sonninen kertoo, että tammi-kesäkuussa yhtiön myynti yli kaksinkertaistui viimevuotisesta.

-Kreikka-uutisointi aiheutti pientä takapakkia toukokuussa. Ennakkotilauksia oli kuitenkin tullut paljon, ja ne kaikki pitivät. Tänä vuonna oli jopa sellainen tilanne, että muutamia malleja kysyttiin enemmän kuin pystyimme valmistamaan, Sonninen sanoo.

ABS-kestomuovista veneitä valmistavan, rymättyläläisen Terhin myyntipäällikkö Kim Varjo taasen paljasti, että yhtiön myynti on tähän mennessä noussut lähes kolmanneksella viime vuodesta.

-Vielä toukokuussa 4110-mallia olivat varastot pullollaan ja pelättiin, että ne jäävät käsiin. Nyt myymme "ei oota", joten melkein kuukauden sisällä tilanne muuttui täysin, Varjo kertoo.

Varjon mielestä rajut suhdannevaihtelut ovat asettaneet valmistajat tukalaan asemaan, sillä reagoiminen kysynnän voimakkaisiin vaihteluihin ei ole aina kovinkaan helppoa.

-Viime kesänä koko tehdas oli lomautettuna, kun kysyntä oli niin heikkoa. Nyt sitten olisimme halunneet pitää ihmiset vähän kauemmin töissä, mutta sekään ei oikein onnistunut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.