Mainos

Helikopteri putosi Norjassa – yksikään matkustaja ei selvinnyt kopterin syöksystä rantakallioille

0:46

Yksitoista matkustajaa ja kaksi miehistön jäsentä kuoli tänään Norjassa, kun Pohjanmereltä Statoilin öljynporauslautalta mantereelle matkalla ollut helikopteri syöksyi kallioille länsirannikolla Bergenin kaupungin lähistöllä.

Pelastusviranomaiset löysivät onnettomuuspaikalta 11 ihmisen jäännökset, mutta pitivät selvänä, että myös virallisesti kateissa olevat 2 ihmistä ovat saaneet surmansa. 

Norjan vakavin kopteriturma vuoden 1978 jälkeen

Kuolleista yksitoista oli norjalaisia, yksi britti ja yksi italialainen. He olivat ilmeisesti öljynporauslautalla töissä. Onnettomuus oli uhrimäärällä mitattuna Norjan vakavin kopteriturma sitten vuoden 1978. 

Onnettomuus sattui puoliltapäivin Eurocopterin (nyk. Airbus Helicoptersin) H225 Super Puma -kopterille, jonka aiempi nimi on EC225 Super Puma. Kyseiset kopterit asetettiin Norjassa heti lentokieltoon. 

Suomessa Rajavartiolaitoksella on käytössään kolme saman valmistajan AS332 Super Pumaa. Ne ovat vanhempia ja kevyempiä kuin Norjassa tuhoutunut kopteri. 

Jos kuva ei näy, katso se täältä

Teknisiä ongelmia jo aiemmin 

Turman syy oli tuoreeltaan epäselvä. Silminnäkijät kertoivat paikalliselle medialle kuulleensa räjähdyksen ja nähneensä kopterin putoavan ilmassa ennen kuin se osui kallioille. Myös kopterin roottori irtosi silminnäkijähavaintojen mukaan ilmassa. 

Alueelta otetuissa kuvissa näkyy paksu savupilvi. Lähistön asukas kertoi norjalaislehdelle kuulleensa ensin helikopterin äänen.  

– Sitten tuli aivan hiljaista. Ja sitten tuli pamaus. Koko talo tärisi, hän kuvaili.

H225-koptereilla on ollut aiemmin teknisiä ongelmia eri puolilla maailmaa, ja ne ovat myös joutuneet useisiin onnettomuuksiin ainakin Britanniassa. Skotlannissa konetyyppi on tehnyt kahdesti hätälaskun vaihdekoneistossa havaitun halkeaman vuoksi. 

Suomen vartiolentolaivueen komentajan Antti Pesarin mukaan H225 Super Pumassa on täysin erilainen vaihteisto kuin Rajavartiolaitoksen Super Pumissa.

– Super Pumat ovat olleet meillä käytössä vuodesta 1988 asti. Suuria teknisiä ongelmia ei ole niissä Suomessa ollut, Pesari kertoo. 

Norjan kuninkaalliset jättävät Kaarle Kustaan juhlat väliin kopteriturman takia

Norjan kuningasperhe peruu kopteriturman takia osallistumisensa Ruotsin kuninkaan Kaarle Kustaan syntymäpäiväjuhlille. Kaarle Kustaa täyttää huomenna 70 vuotta. 

Ainakin kuningas Harald, kuningatar Sonja, kruununprinssi Haakon ja hänen puolisonsa Mette-Marit jättävät juhlat väliin. Prinsessa Märtha Louise ja hänen puolisonsa Ari Behn saattavat kuitenkin matkustaa Ruotsiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.