Helen solmi aiesopimuksen pienydinvoimalasta

Energiayhtiö Helen tähtää ydinlämpötuotannon käynnistämiseen Suomessa yhdessä Steady Energyn kanssa, kertoo Helen tiedotteessaan. 

Yhtiöt ovat solmineet pienydinvoimaa koskevan aiesopimuksen, jonka tavoitteena on lopulta investointi pieneen lämpöä tuottavaan ydinvoimalaitokseen.

Steady Energy perustettiin viime kesänä kaupallistamaan Suomessa kehitettyä ydinlämpölaitoksen konseptia.

Tiedotteesta ilmenee, että Helen haluaisi tuottaa pienydinvoimalla kaukolämpöä. Helen myy kaukolämpöä Helsingissä.

Nyt alkaa suunnittelu, jonka tavoitteena on saavuttaa ydinlämpötuotantoa koskeva ennakkoinvestointisopimus seuraavan puolen vuoden aikana. Vuosille 2024–2027 sijoittuva sopimus kattaisi muun muassa ydinenergialain uudistamisen edistämisen, sijoituspaikka- ja teknologialuvan hakemisen sekä laitoksen kauppahinnan kiinnittämisen. Lisäksi se mahdollistaisi Helenille jopa kymmenen teholtaan 50 megawatin reaktoriyksikön hankkimisen Steady Energyltä.

Suomen hallitus haluaa edistää pienydinvoiman rakentamisen edellytyksiä. Tämä käy ilmi hallitusohjelman kirjauksista.

Taustalla VTT:n tutkimusta

Helen on ensimmäinen Steady Energyn kanssa yhteistyöhön ryhtyvä energiayhtiö.

–  Haluamme olla käynnistämässä ydinlämpötuotantoa Suomessa ja rakentaa sen vaatimat edellytykset yhteistyössä Steady Energyn sekä muiden energia-alan toimijoiden, päättäjien ja viranomaisen kanssa, sanoo tiedotteessa Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka.

Steady Energyn teknologia perustuu Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) tutkimukseen ja Suomessa 60 vuoden aikana kertyneisiin parhaisiin käytäntöihin ydinenergiateollisuudessa, sanotaan tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat