Heinolalaiskoulu varoitti oppilaita – ”Nuorten tyttöjen ei välttämättä kannata kävellä pimeällä yksin”

Heinolassa sijaitseva Lyseonmäen koulu päätti lähettää oppilaille ja heidän huoltajilleen Wilmassa viestin, jossa muistuttaa tyttöjä olemaan kulkematta pimeällä tai ottamatta katsekontakteja miesjoukkoihin.

– Maailma on sellainen, että nuorten tyttöjen ei välttämättä kannata kävellä pimeällä yksin, eikä ottaa katsekontaktia isompaan miesjoukkoon, ei Heinolassa eikä muualla, viestissä todetaan.

Yle Uutisten mukaan viesti liittyy epäilyihin siitä, että läheisen vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat olisivat tarjonneet alkoholia alaikäisille. Lisäksi marraskuussa vastaanottokeskuksessa asuvien kahden miehen ja yhden alaikäisen pojan epäillään käyneen käsiksi paikalliseen 17-vuotiaaseen tyttöön.

Ylen haastattelussa poliisi vahvistaa, että poliisiin ollaan oltu yhteydessä päällekarkausepäilyjen vuoksi. Hämeen poliisista kerrotaan myös, että yläkouluikäisen nuoren mahdollisesta humalaan juottamisesta ja kähmimisestä on jätetty tutkintapyyntö.

"Pelkästään silmiin katsomisella saattaa olla erilainen merkitys eri kulttuureissa"

Heinolalaiskoulun lähettämässä viestissä tuomitaan väkivalta. Siinä kuitenkin todetaan, että myös oma käytös saattaa olla harhaanjohtavaa, kun vastapuolena on muualta tulleita henkilöitä. Viestissä muun muassa todetaan, että esimerkiksi tyttöjen rennolla ja vapaalla käyttäytymisellä voi muualla olla erilainen merkitys kuin Suomessa.

– On syytä tiedostaa, että vaikkapa pelkästään silmiin katsomisella saattaa olla erilainen merkitys eri kulttuureissa, ja se voidaan tulkita lupaukseksi enemmästä kuin mitä sillä on tarkoitettu, viestissä todetaan.

Opiskelijoita muistutetaan myös siitä, ettei vieraiden tarjoamaa ruokaa, juomaa tai tupakkaa tule ottaa vastaan. Myöskään itseään vanhempien miesten kanssa kannata seurustella, olivat he sitten turvapaikanhakijoita tai kantasuomalaisia. Opiskelijoita kehotetaan myös välttämään yhteydenpitoa miehiin esimerkiksi Facebookissa ja piilottamaan profiilikuvansa.

Tulijoita ei tule tuomita muutamien tekemien rikosten perusteella

Viestissä mainitaan myös, että nuorisotalo on parempi paikka viettää aikaa kuin ulkoalueet. Viestin lopuksi painotetaan, ettei viestin tarkoitus ole pelotella ketään eikä kaikkia tulijoita tule tuomita muutamien tekemien rikosten perusteella.

– (Lyseonmäelle) joulun jälkeen tulevat oppilaat ovat teidän ikäisiänne, eivätkä varmasti ole aiheuttaneet näitä edellä mainittuja ikävyyksiä. Edelleen pitää paikkansa se, että uusista kulttuureista voimme oppia paljon kiinnostavaa, ja uusien heinolalaisten joukosta saada ystäviä, viesti päättyy.

Ylen haastatteleman Heinolan sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-Ojan mukaan ei ole tyypillistä, että koulu ohjeistaa nuoria vapaa-ajan vietossa. Hänen mukaansa koulu kuitenkin piti sille tulleiden yhteydenottojen vuoksi velvollisuutenaan puuttua asiaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja