Heinäluoma: Vuoden merkittävin arvopuheenvuoro

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma pitää arkkipiispa Kari Mäkisen anteeksipyyntöä homoilta merkittävänä avauksena. Heinäluoman mielestä se oli varmasti tämän vuoden merkittävin arvopuheenvuoro.

Mäkinen otti tänään Porin SuomiAreenassa homoseksuaalien kohtelun esimerkiksi keskustelusta suomalaisessa yhteiskunnassa. Arkkipiispan puheessa oli kuitenkin selvä viesti seksuaalivähemmistöille.

- Kun ajattelen kaikkea ulkopuolelle työntämistä ja kohtelua, johon olemme vuosikymmenien mittaan kirkkona ja yhteiskuntana syyllistyneet seksuaalivähemmistöjä kohtaan, ja miten edelleen niin tapahtuu, minusta tässä on anteeksipyynnön paikka. Selittelemättä ja kiertelemättä, arkkipiispa Mäkinen sanoi.

Heinäluoman mielestä Mäkisen tapa katsoa asiaa menneen kautta on arvokas.

- Olemmeko kohdelleen kanssaihmisiämme menneinä vuosikymmeninä oikein, ja olemmeko tunnistaneet sen, että ihmiset ovat erilaisia ja se erilaisuus on yhteiskunnan rikkaus, Heinäluoma pohti.

Heinäluoma uskoo, että arkkipiispa Mäkisen tämänpäiväistä puheenvuoroa Porissa siteerataan taajaan ensi syksynä, kun laki samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioliittoon menee eduskunnan käsiteltäväksi.

- Kyllä sillä varmasti on vaikutusta [kansanedustajiin], koska moni vielä miettii kantaansa. Täytyy nähdä niin, että käsitykset elävät ajassa; mitä pidämme oikeana ja hyväksyttävänä. Tässä on tapahtunut merkittävää asenteiden ja ajatusten muuttumista ihan viimeisten vuosien aikana, Heinäluoma sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat