Mainos

Heinäkuu poikkeuksellisen helteinen

Heinäkuussa on ollut tavanomaista enemmän hellepäiviä. Tänä vuonna saattaa syntyä jopa yhtämittäisen hellejakson pituusennätys.

Helteinen sää jatkuu. Ilmatieteen laitos ennustaa, että vielä elokuun ensimmäinenkin viikko vietetään suuressa osassa maata yli 25 asteen lukemissa. Lähipäivinä maan itä- ja kaakkoisosissa lämpötila saattaa jälleen nousta jopa 30 asteeseen.

Suuressa osassa maata helleputki on ollut yhtämittainen kahden viikon ajan eli heinäkuun 14. päivästä alkaen. Nyt hellepäiviä on kertynyt peräkkäin niin monta, että monin paikoin aletaan hätyytellä yhtämittaisten hellejaksojen ennätyksiä.

Maanantaihin mennessä Etelä- ja Keski-Suomen sisämaassa hellepäiviä oli kuun alusta lukien ollut 15-16. Vain pari niistä ajoittui kuun kahdelle ensimmäiselle viikolle. Kaikkein helteisintä on ollut Ilomatsissa, missä vuorokauden maksimilämpötila oli ennen maanantaita noussut yli 25 asteen 17 kertaa.

Keskimäärin heinäkuussa on kuusi hellepäivää, joten tänä vuonna määrä voi kuun loppuun mennessä nousta kolminkertaiseksi. Kuun loppuessa selviää myös, voiko tästä heinäkuusta tulla kaikkien aikojen lämpimin.

-Nyt ollaan hyvin lähellä sitä, että heinäkuun keskilämpötila nousisi muutamilla paikkakunnilla ennätyksellisen korkeaksi, vahvistaa ylimeteorologi Anneli Nordlund Ilmatieteen laitokselta.

Helteen mukana tulevat myös ukkoset

Toistaiseksi kaikkein kuumimmat päivät koettiin heti hellejakson aluksi, 14.-16. heinäkuuta. Silloin helteen toi korkeapaine, joka vahvistui poikkeuksellisesti ensin pohjoisessa. Viime päivien kosteammat helteet ovat tulleet lounaasta.

Kesän tähänastinen lämpöennätys 33,3 astetta mitattiin 15. heinäkuuta Mietoisissa. Nordlund muistuttaa, ettei 30 astetta mene rikki Suomessa kaikkina kesinä lainkaan. Vaikka elokuu oli viime vuonna poikkeuksellisen lämmin, lämpötila nousi 30 asteeseen vain kerran. 13. elokuuta Porissa mitattiin 30,0 astetta.

-Nyt meillä on ollut yli 30 asteen maksimilämpötiloja kautta maan, Nordlund huomauttaa.

Helteiden jatkuessa jatkuvat hyvin todennäköisesti myös ukkoset. Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikön Tapio Tuomen mukaan ukkosia on ollut jossain päin maata joka päivä kahden helteisen viikon ajan. Tähän mennessä Suomessa on heinäkuussa paikannettu noin 130 000 salamaa, kun niitä keskimäärin on 52 000.

-Ukkoset ovat painottuneet eniten Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen, kun ne tavallisesti ovat viime vuosina koetelleet kovimmin Kaakkois- ja Itä-Suomea, Tuomi kertoo.

Ukkosia ei herätä pelkkä lämpö, vaan lisukkeeksi vaaditaan hiostavaa kosteutta. Auringonpaiste lisää ukkosen mahdollisuutta, mikä selittää kuurojen ajoittumisen iltapäiviin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.