Heikki sai älynväläyksen ja nyt sitä hehkuttaa miljardööri Jeff Bezos – "Kuin saisi papukaijamerkin otsaan"

Jeff Bezos hehkutti suomalaisen Heikin keksintöä – tästä on kyse 8:05
MTV tapasi vipukirveen keksijän Heikki Kärnän. Videolla Kärnä näyttää, miten keksintö toimii ja kertoo, miltä tuntuu saada tunnustusta Jeff Bezosilta: "Hyvät tiedot kauas kuuluu".

Lennonjohtajan ammatistaan eläköitynyt Heikki Kärnä julkaisi Youtubeen vuonna 2008 videon halkojen hakkauksesta kehittämällään kirveellä. Nyt, lähes 15 vuotta myöhemmin, video on saanut yllättävää uutta tuulta alleen.

Maailman kolmen rikkaimman ihmisen joukkoon noin 200 miljardin dollarin omaisuudellaan lukeutuva yhdysvaltalainen Jeff Bezos nimittäin innostui Kärnän keksinnöstä. Hän jakoi maanantaina Twitterissä yli 5 miljoonalle seuraajalleen tiedekanava Massimon aiemmin jakaman Kärnän puunpilkkomisvideon.

– Kekseliästä. Jopa kirvestä voi edelleen kehittää. Hitto, Bezos kirjoitti saatetekstissään.

Bezosin Twitter-julkaisu on saanut valtavasti huomiota lyhyessä ajassa. Video Kärnän keksinnöstä on saanut kymmeniä tuhansia tykkäyksiä ja tuhansia uudelleentwiittauksia. Keksintö on herättänyt myös keskustelua. Suurin osa kommentoijista hehkuttaa Bezosin tavoin Kärnän keksintöä.

Yli 20 vuotta vanha keksintö

Kärnä on julkaissut Leveraxe-nimisellä kanavallaan Youtubessa useita videoita keksinnöstään. Katselukertoja on kertynyt kaikkinensa kymmeniä miljoonia. Kärnä ei ole yllättynyt Bezosin suitsutuksesta.

– Heikki never gives up. Asia on edelleen ollut akuuttina, videot pyörivät maailmalla ja ihmiset edelleen niitä katselevat, Kärnä kommentoi saamaansa huomiota MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Tätä Heikin keksintöä Amazon-miljardööri Jeff Bezos hehkutti Twitterissä 2:05
MTV tutustui vipukirveeseen: Tätä Heikin keksintöä Amazon-miljardööri Jeff Bezos hehkutti Twitterissä

Bezos tunnetaan muun muassa Amazonin verkkokaupan perustajana.

– Amazonin verkkokaupassa vipukirveitä on ollut myytävänä useamman vuoden ajan. En tiedä, miten on tällä hetkellä tilanne, mutta olen havainnut, että markkinoilla ei ole tällä hetkellä vipukirveitä, keksijä Heikki Kärnä sanoo.

82-vuotias Kärnä patentoi keksintönsä jo vuosituhannen vaihteessa. 2010-luvun puolivälissä hänen yrityksensä Vipukirves Heikki Oy myi tuotetta ympäri maailmaa. Buumi kuitenkin laantui ja vuonna 2020 yritys ajautui konkurssiin.

– Hyvät tiedot kauas kuuluu ja pahat vielä kauemmaksi. Mutta hyvä että silloin tällöin joku sellainen henkilö, jolla on korvienväli kunnossa, havaitsee vipukirveen ja sen olemassaolon.

"Kuin saisi papukaijamerkin otsaan"

Vipukirves sai Bezosin julkaisun myötä ennennäkemättömän näkyvyyden.

– Tämähän on vähän kuin saisi papukaijamerkin otsaan.

Kärnä toivoo sen merkitsevän uutta mahdollisuutta. Hän lupailee, että takataskussa on vielä paljon uusia keksintöjä.

– Arvelen, että jos saan 100 vuotta rikki, minulla on vielä hyvää aikaa kehitellä kaikennäköisiä muitakin ajatuksia.

– Nythän minulla on toinenkin vipukirvesmalli, joka jo 2014 lanseerattiin. Siihen minulla on parannusehdotus, joka vielä moninkertaistaa tehon ja hauskuuden käyttää.

Kärnä on luottavainen, että Bezos olisi myyty myös seuraavista ideoista.

– Jos tapaisin kaverin, olisi kiva jutella. Varmasti, satavarmasti olisi, kyllä.

Lue myös:

    Uusimmat