Hehkulamppu historiaa - Lampun valinta tuskastuttaa

Energiansäästölamppuihin on saatu jo totutella jonkin aikaa. Kuluttajavirasto testaa lamppuja, uusimmat testitulokset julkaistaan lokakuussa Kuluttaja-lehdessä.

Tuoreimmat testit paljastavat, etteivät energiansäästölamput ole kehittyneet toivotusti. Ne syttyvät yhä hitaasti ja monet niistä ovat myös kalliita. Testien mukaan korkeakaan hinta ei välttämättä ole laadun tae lamppukaupassa.

– Tulokset vaihtelevat tosi paljon eri merkkien ja mallien välillä. Meidän testien mukaan korkea hinta ei välttämättä ole laadun tae, sanoo erikoissunnittelija Teemu Sysioja.

– Energiansäästölamput himmenevät vanhetessaan. Se on tunnettu tosiasia, mutta tuoreissa testeissä ilmeni, että himmeneminen on paljon tiedettyä voimakkaampaa, kertoo Sysioja.

On tietysti sääli heittää toimivaa lamppua pois, mutta liian himmeällä valolla ei tee mitään. Tämän energiansäästölamppuihin liittyvän ongelman voi sivuuttaa ostamalla niin kirkkaan lampun, että sen valovoima riittää vielä himmentymisen jälkeen.

Toinen keino on kierrättää himmentynyt lamppu vaikkapa yövaloksi eli sinne, missä himmeämpikin valo riittää.

Monimutkaista, mutta palkitsevaa

Ennen oikea lamppu löytyi, kun tiesi wattimäärän ja kannan koon. Nykyisellään lampputarjonta on erittäin monipuolinen.

Runsas tarjonta on tietysti periaatteessa hyvä asia, mutta sen mukana tulee myös valitsemisen vaikeus. Mihin kaikkeen pitää kiinnittää huomiota lamppua valitessaan?

Valtion omistama yhtiö Motiva pureutuu työkseen muun muassa tähän kysymykseen. Motivan asiantuntija auttaa alkuun parilla yksinkertaisella vinkillä.

– Energiansäästölamppu toimii parhaiten yleisvalaistuksissa, kohde- ja korostusvalaistuksekseen sitten halogeenit ja ledit, neuvoo Suvi Salmela.

– Lisäksi kannattaa miettiä pitääkö lampun syttyä nopeasti, käytetäänkö sitä esimerkiksi ulkona tai saunassa, tuleeko se paikkaan, jonne lamppuja on hankala vaihtaa ja niin edelleen, neuvoo Salmela.

Energiansäästölamppu syttyy hitaasti, Kuluttajaviraston testien mukaan jopa luvattoman hitaasti. Se soveltuu hyvin vaikka keittiön kattoon, mutta taas varastoon, jossa vain pistäydytään tarvitaan nopeasti syttyvä lamppu, joka on joko led-valo tai halogeeni.

– Kannattaa käyttää liikettä, josta saa palvelua, neuvotaan Kuluttajavirastosta.

Nykyaikainen runsas lamppuvalikoima mahdollistaa myös entistä paremman valaistuksen.

– Jos tietää, mitä etsii, voi nykyvalikoimasta saada itselleen paljon nautittavamman valaisuratkaisun kuin mihin päästiin pelkillä hehkulampuilla, summaa Teemu Sysioja.

Pakkausmerkinnöissä paljon tietoa

Kuluttajavirasto testaa ja valvoo paitsi itse tuotteita, myös niiden pakkauksia.

– Lamppujen pakkausmerkinnät ovat koko lailla hyviä, sanoo erikoissuunnittelija Teemu Sysioja.

Pakkauksessa kerrotaan minkä tehoista hehkulamppua energiansäästölamppu vastaa. Lampun valoisuus ilmoitetaan nykyään lumen-luvulla. Hyvä nyrkkisääntö on, että 60 watin vastaa 700 lumenia.

Valon väri voi yllättää, sillä energiansäästölamppujen valon sävyt vaihtelevat. Väristä kertoo kelvin-luku, esimerkiksi merkintä 2700 K vastaa värilämpötilaltaan tavallista hehkulamppua. Siis valo on hieman kellertävää.

Neutraalissa valkoisessa valossa kelvineitä on 4000 ja valo on selvästi valkoisempaa. Mitä korkeampi luku, sitä kovempi valo.

– Motiva auttaa oikean valaistuksen löytämisessä nettipalvelullaan, muistuttaa asiantuntija Suvi Salmela.

Apua lampunvalintaan:

(MTV3)

Katso Saara Rantasen juttu:

Lue myös:

    Uusimmat