Hautala: EU:n sotilasasiakirjojen salailu EY-tuomioistuimeen

Euroopan Unionin sotilaallisten asiakirjojen salailu saattaa johtaa käsittelyyn EY-tuomioistuimessa. Europarlamentaarikko Heidi Hautala yrittää saada Euroopan Parlamentin haastamaan EU-maat oikeuteen asiassa. Hautala kertoi ensimmäisen kerran asiasta tämänaamuisessa Aamulehdessä.

Hautala

Hautalaa kismittää se, että EU-maat ovat tiukentaneet turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan liittyvien asiakirjojen avoimmuutta. Tämä päätös on monien mielestä jyrkässä ristiriidassa EU:n perustuslakia vastaavien perustamissopimusten kanssa.

EU-rakentaa yhteistä kriisinhallinta-valmiutta vauhdilla. Omat avut eivät kuitenkaan riitä, joten Naton apua tarvitaan. Yhteistyön syntyminen ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Natoa on arveluttanut muun muassa se, että Naton salaiset asiakirjat voisivat päätyä EU-yhteistyön myötä julkisuuteen. Naton rauhoittamiseksi EU-maat tiukensivat heinäkuussa avoimmussääntöjään. Suomi, Ruotsi, Hollanti ja Tanska vastustivat muutosta.

Europarlamentaarikko Heidi Hautalan mukaan muutokseen olisi tarvittu Euroopan Parlamentin suostumus. Hautala perustelee asiaa näin: "EU- sopimuksessa todetaan myös, että asiakirjajulkisuuden ja avoimuuden pitää ulottua turvallisuus ja puolustuspolitiikkaan - tai itse asiassa siinä puhutaan yhteisestä ulko ja turvallisuuspolitiikasta. Jolloin on täysin perusteetonta, että näitä asioita koskevat asiakirjat ikäänkuin kokonaan suljettaisiin tämän asiakirjajulkisuuden ja avoimmuuden ulkopuolelle."

Javier Solana, kasvokuva

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että esimerkiksi rauhanturva-operaatioita koskevat paperit on syytä pitää salassa omien sotilaiden turvallisuuden takaamiseksi. Tämän varjolla pyritään nyt kuitenkin salaamaan paljon muutakin, Hautala katsoo. -Käytännössä tämä päätös voi tarkoittaa sitä, että tätä Euroopan unionin yhteisen puolustuspolitiikan kehitystä on mahdotonta seurata, jolloin esimerkiksi kaikki kansalaiskeskustelu on täysin mahdotonta. Hautala kummastelee myös sitä, että ministerineuvostossa on annettu periksi Natolle, ja uskoo, että välittävä tekijä ja lenkki tässä päätöksentekoketjussa on nimenomaan Naton entinen pääsihteeri Javier Solana. Solanasta tuli viime vuonna EU:n ministerineuvoston pääsihteeri ja ulkopolitiikan korkea edustaja.

Erkki Tuomioja

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää hyvinkin mahdollisena, että salauspäätös päätyy EY-tuomioistuimen tutkittavaksi. Silloin Suomi voi Tuomiojan mukaan vielä yrittää muuttaa päätöstä, sillä tuomioistuin pyytää asiasta ministerineuvoston lausunnon

Myös EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman pitää Solanaa syypäänä avoimmuuden supistumiseen.
"Se, että Naton entinen pääsihteeri nimetään johtamaan EU:n ulko ja turvallisuuspolitiikkaa, ilmenee nyt vakavaksi virheeksi", Söderman pamauttaa Aamulehdessä.


(MTV3-Aamulehti)

Lue myös:

    Uusimmat