Hätäkeskukseen satelee kiukkuisia hellepuheluja, poliisin yöt täynnä järjestyshäiriöitä: "Jopa normaalit kaupungin äänet ylittävät ärsytyskynnyksen"

Helteet saavat ihmiset juhlimaan ja tuskastumaan. Kuuma keli näkyy poliisin arjessa lisääntyneinä rattijuopumuksina ja järjestyshäiriöinä, mutta hätäkeskuspäivystäjä vastaa puheluun, kun helle alkaa ottaa päähän.

Hätäkeskuspäivystäjä Ari Alanen kertoo, että helteiset säät ovat lisänneet hätäkeskuksen työkuormaa. Hätäkeskukseen soitetaan turhia puheluita, kun ihmiset menettävät malttinsa helteeseen.

– Ihmiset tuskastuvat helteestä, kun se kestää pitkään. He haluavat asiaan helpotusta, mutta eivät tiedä itsekään, miten sitä helpottaisi, joten he soittavat asiasta hätäkeskukseen. Tietysti perussairaat ja vanhukset alkavat kärsiä helteestä eivätkä he pärjää yhtä hyvin aiemmin.

Helle tekee kiukkuiseksi

Alanen kertoo, että helteiden vuoksi Keravan hätäkeskukseen on soitettu satoja turhia puheluita viikoittain. Kun hellejakson välissä oli muutama sadepäivä, puheluiden määrä romahti. Osa hätäkeskukseen soitetuista puheluista on jopa kiukkuisia.

– Helle aiheuttaa kiukkua ja pienetkin asiat alkavat ärsyttää. Jopa normaalit kaupungin äänet ylittävät ärsytyskynnyksen.

Alasen mukaan hätäkeskukseen soittavan on hyvä käyttää maalaisjärkeä. Silti hätäkeskukseen soittamiselle ei koskaan pitäisi olla liian suurta kynnystä.

– Ensimmäisenä kannattaa pohtia, voiko asialle tehdä itse jotain. Jos kokee tarvitsevansa hoitoa, voi olla paikallaan soittaa paikallisen päivystyksen neuvontaan ennen sinne lähtöä. Jos apua ei löydy sukulaisista tai naapureista, älä pidä liian ylhäällä kynnystä soittaa meille. Ihmiset sairastuvat helteestä ja meidän tehtävä on arvioida tilannetta.

Poliisia työllistävät helteellä häiriköt ja rattijuopot

Komisario Marko Luotonen Lounais-Suomen poliisista kertoo, että helteiset säät lisäävät selvästi järjestyshäiriöiden ja rattijuopumusten määrää. Järjestyshäiriöitä aiheuttavat lähes yksinomaan päihtyneet tai huumeiden vaikutuksen alla olevat henkilöt.

– Mitä hienompi ilma, sitä useampi juo alkoholia. Myös humalassa autolla ajavia on enemmän liikenteessä.

Luotosen mukaan kesäaikaan poliisilla saattaa olla erittäin kiireisiä iltoja myös keskellä viikkoa. Ja viime aikoina kiireisiä öitä on helteiden vuoksi riittänyt.

– Toinen marginaali-ilmiö, joka helteiden aikaan näkyy, on vakavat liikenneonnettomuudet. Hyvällä ilmalla ihmiset nähtävästi tahtovat ajaa kovempaa.

Poliisin näkemyksen mukaan helteet saavat siis ihmiset nauttimaan alkoholia useammin ja moni ihminen tahtoo juoda alkoholia ulkona säiden salliessa.

– Tiivistetysti niin, että heinäkuussa Aurajoessa uidaan enemmän kuin tammikuussa. Kyllä se on kelistä kiinni. 

Lue myös:

    Uusimmat