Poliisilta uusia tietoja: Kaikki, mitä nyt tiedämme Turun iskun tekijästä ja uhreista

44:38

Poliisi antoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa lisätietoja Turun eilisen puukotuksen yksityiskohdista. Lisätietoja saatiin myös puukottajasta ja hänen uhreistaan. Alla tiedot kootusti. Tiedotustilaisuuden voi katsoa yllä olevasta ikkunasta.

Epäilty tekijä turvapaikanhakija

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan puukotuksista epäillään 18-vuotiasta Marokon kansalaista. Mies oli asunut Turussa.

MTV:n tietojen mukaan mies on saanut Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen. Hän oli tullut Suomeen viime vuonna. Poliisi ei vahvista tietoja kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. 

Tämänhetkisen tiedon mukaan pääepäiltyjä on vain yksi. Ei ole tiedossa, että epäillyllä olisi ollut muita aseita kuin veitsi.

Poliisi kertoo ampuneensa epäiltyä yhden kerran virka-aseella kiinniottotilanteessa. Epäilty ei ole hengenvaarassa eikä hänen tilansa ole vakava. Hän on kuitenkin tehohoidossa. KRP:n mukaan häntä ei ole vielä päästy kuulemaan.

Miehen tekoa tutkitaan kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana ja kahdeksana niiden yrityksenä. KRP:n mukaan nimikkeeseen eivät vaikuttaneet yksittäiset seikat. Kyse on useasta eri palasesta, muun muassa henkilön käyttäytymisestä ennen tapahtunutta.

Poliisi sai epäillyn kiinni Puutorin läheisyydessä kello 16.05.

Yhdestä kansainvälinen etsintäkuulutus

Poliisi on ottanut kiinni myös useita muita henkilöitä, joiden osuutta tapahtumaan selvitetään. Heitä on kuultu yön aikana. Poliisin mukaan epäillyn lisäksi on pidätetty neljä muuta miestä, joiden osallisuutta selvitetään. Kaikki pidätetyt ovat kaikki Marokon kansalaisia.

Pidätettyihin liittyen on tehty etsintöjä Turun alueella yksityisasunnoista sekä vastaanottokeskuksesta. Poliisioperaatioita on ollut myös eri puolilla Suomea. KRP on lisäksi takavarikoinut pakettiauton, joka on yhden pidätetyn ajoneuvo.

KRP:n mukaan yhdestä henkilöstä on tehty lisäksi kansainvälinen etsintäkuulutus Turun puukotuksiin liittyen. Pääepäillyn lisäksi tutkitaan yhteensä viiden ihmisen osuutta joukkopuukotukseen.

KRP epäilee, että etsintäkuulutettu henkilö ei ole Suomessa, ja voidaan pitää mahdollisena, että hän on vaarallinen.

Kuolleet kaksi suomalaista naista

Puukotuksissa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui kahdeksan. Uhreista vanhin on 67-vuorias ja nuorin 15-vuotias.

Molemmat kuolleista ovat suomalaisia naisia.

Toinen kuolleista on Jehovan todistaja, joka oli jakamassa torilla esitteitä. Poliisi ei ole antanut tietoa kuolleista, mutta Jehovan todistajat kertoo verkkosivuillaan, että heidän naisjäsenensä kuoli hyökkäyksessä. Ilta-Sanomien tiedon mukaan naisella ei ollut lapsia.

Toisesta kuolleesta ei ole kerrottu julkisuuteen mitään muuta kuin se, että hän on Suomen kansalainen.

Myös se tiedetään, että toinen kuolonuhreista menehtyi sairaalassa.

Uhreiksi valikoitui naisia

Haavoittuneista kuusi on naisia ja kaksi miehiä.

Puukotuksessa haavoittuneiden joukossa on yksi Ruotsin, yksi Italian ja yksi Ison-Britannian kansalainen.

Poliisin mukaan saattaa olla niin, että uhreiksi on valikoitunut naisia. Miesuhrit ovat auttaneet uhreja tai yrittäneet estää tekoa.

Yksi haavoittunut on alle 18-vuotias, muut ovat aikuisia. 

Puukottaja iski Hassan Zubieria neljä kertaa

Yksi vakavasti loukkaantuneista on ruotsalainen Hassan Zubier, joka kertoi Expressenille tapahtumista. 

– Kävelimme torilla ja joku huusi yllättäen. Käännyin ja näin miehen iskevän maassa makaavaa naista puukolla. Juoksin hänen luokseen ja yritin auttaa. Kumarruin hänen ylitseen ja yritin pysäyttää verenvuodon, Zubier kertoo Turusta Expressenille.

Zubier sanoo, että seuraavaksi puukkomies hyökkäsi hänen tyttöystävänsä kimppuun. Tässä yhteydessä hän sai käteensä kaksi iskua puukosta. Tämän jälkeen mies palasi maassa makaavan naisen luo. Silloin puukkomies hyökkäsi uudelleen hänen kimppuunsa.

Kaikkiaan puukottaja iski Zubieria neljä kertaa: niskaan, rintaan, kylkeen ja hartiaan.

Zubier sanoo, että maassa maannut puukotettu nainen kuoli hänen käsivarsilleen. 

Hasan Alazawii sai iskun kaulaan

Toinen puukotuksissa loukkaantunut on yrittäjä Hasan Alazawii, joka oli ostamassa kukkia liiketilansa avajaisia varten, kun joutui todistamaan järkyttävää veritekoa.

Alazawii oli nähnyt, kun mies oli puukottanut naista ja mennyt siihen väliin. Tässä yhteydessä Alazawiita puukotettiin kaulaan.  

Neljä kotiutetaan tänään

Puukotetuista neljä kotiutetaan tänään. Kolme on edelleen vammojensa vuoksi tehohoidossa ja yksi osastohoidossa, kertoo sairaala. Yksi haavoittuneista on päässyt kotiin jo aikaisemmin.

Kaikkiaan potilaita tuli Turun yliopistolliseen sairaalaan eilen kymmenen. Heistä yksi kuoli.

Juttua on päivitetty kello 15.15 poliisin iltapäivällä pitämän tiedotustilaisuuden tiedoilla. Juttua korjattu 16.49 uhrien ikien osalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja