Harvinaiseen kerhoon! Jari Isometsä ylistää Iivo Niskasta – taustalla nähtiin huima suomalaistemppu

Iivo Niskanen sauvoi sensaatiomaisesti olympiakultaan! Jari Isometsä kommentoi tuoreeltaan suomalaistrilleriä 5:33
Iivo Niskanen hiihti sensaatiomaisesti olympiakultaan! Jari Isometsä kommentoi tuoreeltaan kilpailua.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä antaa kolmannen olympiakultansa voittaneelle Iivo Niskaselle arvoa suurin sanoin.

Niskanen takoi ylivoimaisella näytöksellä bravuurimatkansa, 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailun, olympiakultaan Pekingissä. Toiseksi sijoittunut venäläinen Aleksandr Bolshunov oli 23,2 sekuntia Niskasta hitaampi.

– Iivo oli jo legendojen joukossa, mutta nousi tällä hiihdolla sinne lopullisesti, Jari Isometsä hehkuttaa.

Niskanen on voittanut urallaan kaikkiaan kolme olympiakultaa, jotka ovat kolmista perättäisistä talviolympialaisista. Aiemmin kolmissa perättäisissä olympiakisoissa kultaa olivat saavuttaneet suomalaisista juoksija Paavo Nurmi, hiihtäjä Veikko Hakulinen ja soutaja Pertti Karppinen.

Pekingissä Niskanen on saavuttanut toistaiseksi kaksi olympiamitalia. Hän oli aiemmin kolmas yhdistelmäkilpailussa ennen tämän päivän jättipottia.

– Olihan tuo murskaava esitys, tosin kylläkin vähän odotettu. Yllätyskulta tuntuisi vielä paremmalta, mutta toki tämäkin tuntuu loistavalta. Näinhän me odotimmekin, että se menee, Isometsä luonnehtii.

"Mitä rahkeista lähti"

Niskanen johti kilpailua koko ajan, ensimmäisestä väliaikapisteestä 1,8 kilometristä maaliin. Muilla ei ollut lopulta suomalaista vastaan palaakaan.

– Varmasti Iivo hiihti omilla fyysisillä vahvuuksillaan. Hän oli luonut selvän suunnitelman, miten kilpailun tulee edetä hänen omalta kannaltaan. Ei siinä hirveästi pysty noissa olosuhteissa äärirajoilla mentäessä miettimään, mitä muut tekevät.

– Hän hiihti omaa suoritustaan. Kaiken lisäksi pahin kilpailija Bolshunov starttasi hänen jälkeensä, jolloin ei voinut väliaikojenkaan perusteella pelata liian varman päälle. Iivo todennäköisesti hiihti sen, mitä rahkeista pääsi, koko matkan.

Isometsä huomioi, että pronssimitalisti, Norjan Johannes Hösflot Kläbo, hiihti muihin kärkimiehiin nähden varsin poikkeuksellisella taktiikalla. Kläbo oli 1,8 kilometrin väliajoissa vasta 43:ntena, 28,9 sekuntia Niskasta jäljessä, mutta hävisi suomalaiselle lopulta 37,5 sekuntia eli jäi vain 8,6 sekuntia 1,8 kilometristä maaliin.

– Varovasti liikkeelle lähteminen takasi hänelle pronssimitalin, Isometsä koki.

"Aivan mahtava suoritus"

Suomalaisittain ilahduttavaa kilpailussa oli Niskasen olympiakullan lisäksi Perttu Hyvärisen kuudes sija (+1.05,4).

– Sitä ei sovi väheksyä. Se jää totta kai Iivon kultamitalin varjoon, mutta onhan se aivan mahtava suoritus, Isometsä kehuu.

Hyvärinen on ollut Pekingissä elämänsä lyönnissä; yhdistelmäkilpailussa hän sijoittui aiemmin jo seitsemänneksi. 

Isometsä pohtii myös vapaalla hiihtotavalla myöhemmin käytävää 50 kilometrin kilpailua, jonka hän uskoo olevan "yllätyksien kilpailu" raskaissa olosuhteissa korkeassa ilmanalassa.

– Kun mies on kunnossa, yleensä se jaksaa 50 kilometriäkin hiihtää. Odotuksethan kasvavat koko ajan, Isometsä sanoo Hyvärisestä.

Seuraavaksi miehet hiihtävät sunnuntaina viestin.

– Tietysti Perttu on viestissä meille erittäin tärkeä hiihtäjä, jos katsotaan tulevaisuutta. Ristomatti Hakolan vaisu hiihto (28:s sija, +2.54,8) toi kuitenkin pieniä mustia pilviä meidän viestijoukkueemme päälle. Hänellä oli tietysti ensimmäinen kilpailu. Toivottavasti hän pystyy petraamaan.

"Asetelmat todella herkulliset"

Isometsä arvioi, että Niskaselle kaksi lisämitalia näissä kisoissa ei ole mahdottomuus. Toiveita on viestin lisäksi parisprintissä, jossa Niskanen on saamassa parikseen Joni Mäen tai Ristomatti Hakolan.

– Aina kun mennään viestikilpailuihin, se on myös muista kiinni. Mutta asetelmat ovat todella herkulliset. Iivo pääsee vielä kaksi matkaa perinteisellä hiihtämään.

Isometsä muistuttaa myös Suomen huollon onnistumisesta.

– Meidän suomalaisten sukset näyttävät olevan aivan erinomaisessa kunnossa, ja meidän huoltoryhmämme on myös ykkönen noissa kisoissa.

Lue myös:

    Uusimmat