Tuhansia lapsia pakkosiirretty Ukrainasta Venäjälle, koululaisia painostetaan "nuorisokaartiin" – ISW: Viittaa etniseen puhdistukseen

Venäjän viranomaiset jatkavat ukrainalaisten lasten ja nuorten pakkosiirtoja ja "venäläistämistä" erilaisilla keinoilla. Se saattaa rikkoa YK:n yleissopimusta koskien joukkotuhontaa ja olla merkki etnisestä puhdistuksesta.

Raportteja lasten pakkosiirroista on kantautunut useilta miehitetyiltä alueilta Ukrainassa.

Ukraina on sanonut pakkosiirrettyjä lapsia olevan yli 8 000, mutta lukua on vaikea vahvistaa. Yhteensä puhutaan kuitenkin useista tuhansista lapsista.

Melitopolin ja useiden muiden miehitettyjen alueiden ukrainalaisviranomaiset ovat kertoneet, että ilman huoltajaa olevia ukrainalaislapsia lähetetään Krimille ja Venäjälle erilaisten "luokkaretkien" ja "koulutusohjelmien" verukkeella.

Venäjän varapääministeri Marat Khusnullin sanoi perjantaina, että useita tuhansia lapsia Hersonin alueelta on jo siirretty Venäjän alueille "lasten leireille". Todellisuudessa kyse on patrioottisista leireistä, joissa lapsille suunnataan venäjänmielistä propagandaa, selviää uutistoimisto AP:n tekemässä tutkinnassa.

Asiasta kertoo muun muassa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Myös YK on aiemmin raportoinut, että pelkästään heinäkuun aikana Venäjälle siirrettiin yli 1 800 lasta.

AP: Lapsille väitetään, etteivät heidän vanhempansa halua heitä

AP:n tekemässä tutkinnassa selvisi, että tuhansia orpolapsia on lähetetty Venäjälle myös sodan runtelemasta Mariupolista. AP:n mukaan joukossa on lapsia, joiden vanhemmat ovat kuolleet Venäjän iskuissa sodan aikana sekä lapsia, joilla ei ollut huoltajaa ennen sotaa.

Selvityksen mukaan Venäjän viranomaiset ovat muun muassa väittäneet lapsille, etteivät heidän vanhempansa halua heitä ja ovat käyttäneet näitä lapsia hyväksi omassa propagandassaan.

Osalle on jo annettu Venäjän kansalaisuus ja heidät on "adoptoitu" venäläisperheisiin.

ISW:n mukaan lasten pakkosiirtäminen toiseen valtioon ja kasvattaminen toiseen kulttuuriin voi olla merkki etnisestä puhdistuksesta ja kansanmurhan yrityksestä.

Lasten pakkosiirtäminen rikkoo YK:n yleissopimusta joukkotuhontana pidettävän rikoksen ehkäisemiseksi ja rankaisemiseksi.

Ukrainalaisten syyttäjien mukaan mahdolliset rikokset voidaan linkittää suoraan Venäjän presidentti Vladimir Putiniin, sillä hän on antanut julkisesti hyväksyntänsä näille laittomille adoptioille.

AP:n mukaan Venäjällä ei ole sallittua adoptoida ulkomaisia lapsia, mutta toukokuussa Putin allekirjoitti asetuksen, jonka nojalla ukrainalaislapsien adoptointia helpotettiin. Laki myös vaikeuttaa lasten ukrainalaisten sukulaisten yrityksiä saada lapset takaisin kotiin.

Lapsia värvätään "nuorisokaartiin"

ISW:n mukaan Mariupolissa venäjänmieliset paikallisviranomaiset painostavat teini-ikäisiä nuoria liittymään ”nuorisokaartiin”, lasten puolisotilaalliseen järjestöön, jossa levitetään Ukrainan vastaista propagandaa.

Mariupolin pormestan avustaja Petro Andryushchenko sanoi perjantaina, että univormuihin pukeutuneet nuorisokaartilaiset olivat vierailleet ukrainalaiskoulussa ja antaneet lapsille viikon aikaa miettiä liittymistä kaartiin.

ISW:n mukaan lasten värväysyritykset sopivat raportteihin laajemmasta yrityksestä venäläistää ukrainalaisia miehitetyillä alueilla, mikä viittaa vahvasti etniseen puhdistukseen.

Katso myös: Voidaanko Putin tuomita sotarikoksista? Tutkija vastaa

Voidaanko Putin tuomita sotarikoksista? Tutkija vastaa 12:50

Lue myös:

    Uusimmat