Mainos

Harvinainen kovakuoriainen löytyi Savosta

Huippuharvinainen lattavalekauniainen jäi Metsähallituksen haaviin Rantasalmella. Viimeksi ötökkää tavattiin 1800-luvun puolella.

Joskus "kerran sadassa vuodessa" jää turhan laimeaksi fraasiksi. Näin kävi Rantasalmella, jossa lehtolajeja tutkinut Metsähallituksen ryhmä löysi joukon lattavalekauniaisia Linnansaaren kansallispuistosta.

Edellisen kerran kauniaisia löytyi Suomesta 142 vuotta sitten. Pitkällä ja koukeroisella nimellä siunattu harvinaisuus on noin nelimillinen tumma kovakuoriainen, jonka elintavoista tiedetään varsin vähän.

Tutkijat arvelevat, että kauniainen elää onttojen puiden onteloissa ja syö niiden karikkeessa kasvavaa sienirihmastoa.

Suojelubiologi Jaakko Mattilan mukaan Linnansaaren kuoriaiset napattiin onttojen haapojen rungoille asetetuilla ikkunapyydyksillä. Kaikkiaan kauniaisia löytyi kymmenkunta.

- Esiintymä vaikuttaa elinvoimaiselta, ja sen laajuutta aiotaan tutkia tarkemmin. Linnansaaren kansallispuistosta tavattiin kesän aikana poikkeuksellisen paljon myös muita uhanalaisia ja taantuneita metsäkovakuoriaislajeja, mikä kertoo alueen suuresta arvosta vanhojen lehtimetsien lajiston suojelussa, Mattila kertoo.

Laji on myös kansainvälisesti harvinainen. Siitä on vain muutamia havaintoja Puolasta, Kroatiasta, Ranskasta, Ruotsista ja Venäjän Karjalasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.