Härski "firman piikkiin" -huijaus paljastui ruohonleikkurikaupoilla – myyjän epäilykset johdattivat ympäri Suomea toimineen petoskoplan jäljille

Vantaalainen Olli selvitti Euroopan poliisiviraston mysteerin 4:23
Katso videolta! Vantaalainen Olli selvitti Euroopan poliisiviraston mysteerin

Kolme henkilöä ostelivat tuotteita niin sanotusti "firman piikkiin" ja myivät niitä eteenpäin. Yrityksen nimiin ostettuja tuotteita ei ollut aikomustakaan maksaa takaisin.

Petosvyyhti sai alkunsa vuoden 2017 keväällä, kun kolme henkilöä ostivat aiemmin pk-seudulla toimineen rakennusyrityksen ja alkoivat tehdä ostoksia reilulla kädellä ympäri Suomen.

Yrityksen nimiin ostettiin puhelimia, kannettavia tietokoneita sekä työkaluja ja erilaisia rakennustarvikkeita. Myös pikavippejä otettiin vailla huolen häivää.

– Esitutkinnassa on selvinnyt, että yrityksen nimiin laskutettavaksi hankittuja tuotteita ei ollut tarkoituskaan maksaa ja tuotteita on ollut tarkoitus välittää eteenpäin. Osa epäillyistä on myöntänyt kuulustelussa edellä kuvatun rikollisen toiminnan, osa epäillyistä on ollut kuulusteluissa varsin vähäsanaisia, Itä-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan.

Poliisin epäileekin, ettei yrityksen nimissä ole ollut tehdä lainkaan varsinaista liiketoimintaa, vaan käyttää yritystä petosten tehtailemiseen.

Ruohonleikkurikaupat koituivat kohtaloksi

Poliisi on saanut osan petoksella hankitusta omaisuudesta takavarikoitua ja palautettua takaisin, mutta suurin osa omaisuudesta on jäänyt kateisiin. Rikoksilla hankitun omaisuuden arvo on kymmeniä tuhansia euroja.

Rikoskokonaisuus sisältää yhteensä 20 rikosilmoitusta ja kolmekymmentä eri rikosnimikettä. Rikokset ovat tapahtuneet Joensuussa, Liperissä, Kuopiossa, Torniossa ja Turussa.

Poliisi pääsi rikollisten jäljille, kun eräässä joensuulaisessa kauppaliikkeessä asioidessaan myyjä oli kiinnittänyt miesten toimintaan huomiota ja alkanut epäillä miesten todellisia tarkoitusperiä.

– Miehet olivat yrittäneet tässä kauppaliikkeessä hankkia yrityksen laskuun päältä ajettavaa ruohonleikkuria.

Useita epäiltyjä ollut vangittuna

Rikoksista ovat epäiltynä 20-vuotias turkulainen, 19-vuotias kemijärveläinen ja 37-vuotias raisiolainen mies. He ovat olleet vangittuina esitutkinnan aikana, mutta kukaan epäillystä ei ole vangittuna tällä hetkellä.

Näiden henkilöiden lisäksi rikoksesta epäiltynä on useita muita henkilöitä muun muassa rikoksella viedyn omaisuuden kätkemiseen tai säilyttämiseen liittyen.

Itä-Suomen poliisin mukaan rikoskokonaisuuden esitutkinta on nyt saatu valmiiksi ja tapaus etenee syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon.

Lue myös:

    Uusimmat