Harry Potter -kirjojen superharvinainen ”graalin malja” huutokaupattiin jättisummalla – omistaja maksoi teoksesta vuosia sitten pilkkahinnan

Huippuarvokas Harry Potter -kirja lojui 20 vuotta unohtuneena kaapin pohjalla Isossa-Britanniassa. Omistaja osti teoksen pilkkahintaan ja myi sen eteenpäin kymmenillä tuhansilla euroilla.

Harry Potter ja viisasten kivi -kirja päätyi sen tällä viikolla huutokaupanneelle omistajalle kirjaston poistomyynnistä.

Kirja ei tuntunut ostohetkellä merkittävältä, vaan oli tarkoitettu yksinkertaisesti lomalukemiseksi.

Anonyymina pysyttelevä omistaja kertoo maksaneensa kirjasta vaivaisen punnan eli noin euron.

Vain 500 vastaavaa teosta maailmassa

Teos ehti lojua unohdettuna kaapin pohjalla 20 vuotta, ennen kuin sen todellinen arvo paljastui. Kyseessä on nimittäin Harry Potter ja viisasten kivi -ensipainokseen kuuluva kirja.

Vastaavia yksilöitä on maailmassa vain 500.

Ne on kuitenkin suhteellisen vaivatonta tunnistaa parista kirjoitusvirheestä: "viisasten kivi" on kirjoitettu väärin kirjan takakannessa ja taikasauva toistetaan kahdesti koulutarvikkeiden listassa.

Kirja myytiin aiemmin tällä viikolla huutokaupassa 28 500 punnalla eli noin 31 280 eurolla.

Tarjouskilpailu käytiin kolmen kiinnostuneen kesken, ja lopulta teos päätyi yksityisen keräilijän kokoelmiin Isossa-Britanniassa.

Myöskään hän ei halua nimeään julki.

Toiveikkaita riittää ympäri maailman, mutta onni potkii vain harvaa

Harvinaisiin kirjoihin erikoistunut asiantuntija Jim Spencer huomasi teoksen todellisen luonteen käydessään läpi kolmea kirjalaatikkoa toimeksiantona.

Nyt häntä pommitetaan päivittäin kymmenillä sähköposteilla ja soitoilla. Ihmiset ympäri maailman haluavat tietää, omistavatko hekin kyseiseen painokseen kuuluvan teoksen.

Ensipainokseen kuuluvat kirjat ovat harvinaisia myös siksi, että lähes jokainen niistä päätyi kouluihin ja kirjastoihin kesäkuuhun 1997 mennessä. Kukaan ei tiennyt, millainen menestystarina Harry potter -kirjoja odottaisi, kun omistaja osti teoksen vuosia sitten.

Spencer kuvaileekin teosta Harry Potter -kirjojen ”graalin maljaksi”.

Kyseisen Harry Potter -kirjan ensipainoksia on huutokaupattu ennenkin menestyksekkäästi. Esimerkiksi teos, joka kuului J.K. Rowlingin ensimmäiselle kirjallisuusagentille myytiin aiemmin tänä vuonna Lontoossa 68 812 punnalla eli noin 75 524 eurolla.

Tapauksesta uutisoi CNN

Lue myös:

    Uusimmat