Harri kuvasi äärimmäisen vaaratilanteen: Saaristolautan ja Viking Gracen törmäys oli 15 metristä kiinni – "Tulee jumankauta aivan kohti"

Silminnäkijä tallensi vaaratilanteen Ahvenanmaan saaristossa: Lautta ja risteilyalus lähellä joutua törmäyskurssille 0:53
Katso videolta Harrin kuvaama vaaratilanne – Alusten ohitus tapahtui äärimmäisen läheltä.

Viking Linen Viking Grace -risteilyalus ja Skiftet-saaristolautta ohittivat toisensa vaarallisen läheltä viikonloppuna. Viranomainen kertoo MTV Uutisille, että tapauksesta on aloitettu tutkinta. 

MTV Uutisiin otti yhteyttä risteilylaiva Viking Gracella matkustanut Harri, joka todisti Viking Gracen kannella uskomattomalta näyttänyttä tilannetta.

Risteilylaiva kohtasi saaristolautta Skiftetin Ahvenanmaan saaristossa sijaitsevan Sottungan ja Överön saaren välimaastossa. Alukset kohtasivat toisensa äärimmäisen lähellä, kertoo Gracella matkustanut Harri.

– Oltiin vaimon kanssa paikalla ja katsottiin, että tuo lauttahan tulee jumankauta aivan kohti. Otin kännykän esille. Ajattelin, että tämä on pakko kuvata ja toivottavasti ei mitään tapahdu.

Harri kuvasi tilanteen videolle, joka on nähtävissä yläpuolelta.

Kokenut laivamatkustaja kertoo, että ei ole nähnyt koskaan vastaavaa tilannetta. Tunnelma matkustajien keskuudessa oli epätietoinen.

– Jos olisi kolahtanut, kyllä siinä olisi vainajia tullut. Kannella oli ihmisiä, jotka olisivat pahimmassa tapauksessa varmaan tippuneet laivojen väliin mereen, Harri arvelee.

Vaaratilanne tallentui myös reaaliaikaista seurantaa tarjoavan MarineTrafficin kuviin. Katso animaatio yläpuolelta löytyvältä videolta.

"Mentiin erittäin läheltä"

Harri arvioi, että laivojen välillä olisi ollut väliä vain joitakin kymmeniä metrejä. 

MTV Uutiset tavoitti tilannetta tutkivan viranomaisen Rajavartiolaitokselta. Tutkinnanjohtaja Tommi Lehtonen Länsi-Suomen merivartioston alaisesta Turun rikostorjuntayksiköstä* kertoo MTV Uutisille, että alusten välin arvioidaan olleen ainoastaan 15 metriä.

– Mentiin erittäin läheltä. Tässä on ollut selkeästi läheltä piti -tilanne ja on jouduttu tekemään niin sanottu hätäväistö. On mahdollista, että on ollut kiinni 15 sekunnista, että alukset olisivat törmänneet toisiinsa, Lehtonen arvioi.

Lehtonen kuvailee, että vaarallisen tilanteesta tekevät sekä alusten koot että ohituspaikka.

– Viking Grace on valtava alus ja vaaratilanne tapahtui kapeassa väylässä. Isot alukset eivät pysähdy kovin nopeasti ja tällaisessa paikassa väistäminen on haastavampaa. 

Tutkinnanjohtaja kertoo, että tutkinta tapauksesta on vielä alkuvaiheesta, ja poliisin on tarkoitus kuunnella alusten kapteeneita tapahtuneesta.

Lehtonen kertoo, että vastaavaa tapahtuu Suomen vesillä vain harvoin.

– Vähän tällaisia tapahtuu. Aluksissa on pätevät kuljettajat ja ammattilaiset puikoissa. Hyvissä ajoin ollaan yleensä yhteyksissä radioilla toisiinsa.

Tapusta tutkitaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja hyvän merimiestaidon laiminlyöntinä.

*Juttuun korjattu klo 17.53 tutkinnanjohtaja Tommi Lehtosen työpaikka. Hän ei ole poliisin vaan Länsi-Suomen merivartioston alaisen Turun rikostorjuntayksikön palveluksessa. 

Lue myös:

    Uusimmat