Harri Koskinen - teollisen muotoilun nuori kosmopoliitti

Harri Koskinen on teollisen muotoilun nuoren polven menestyksekkäimpiä suunnittelijoita. Hänen töissään näkyy kansainvälisyys, tarkoituksenmukainen suunnittelu ja uusi idea. Taidonnäytteitä löytyy muun muassa elektroniikasta, valaisimista, huonekaluista ja astioista.

Harri Koskinen syntyi vuonna 1970 Karstulassa. Alunperin hän opiskeli huonekalusuunnittelijaksi, mutta nykyisin hän suunnittelee monille eri valmistajille esineitä ja astioita eri materiaaleista sen mukaan, mikä kulloinkin sattuu nuorta lahjakkuutta kiinnostamaan eniten. Viime vuonna hänet valittiin Vuoden nuoreksi muotoilijaksi Ilkka Suppasen kanssa.

Koskinen suunnittelee kaikki tuotteensa kansainvälisille markkinoille. Töissään hänen tavoitteenaan on löytää uusia innovatiivisia ja universaaleja ratkaisuja, jotka sopivat monenlaiseen käyttöön ja monenlaisille eri ihmisille. Hän määrittelee hyvän tuotteen käyttötarkoituksen kautta: hyvä esine on laadukas, käytännöllinen, yksinkertainen ja huollettava.

Kansainvälisesti Koskinen tunnetaan parhaiten hänen kalusteistaan, pienesineistään ja valaisimistaan. Japaniin hän on suunnitellut kaiuttimia ja kulutuselektroniikkaa. Koskisen huonekaluja on ollut esillä muun muassa Issey Miyaken galleriassa. Yhteistyö japanilaisen muotitalon kanssa jatkuu yhä, sillä kesää 2002 varten on Koskiselta tilattu pakkauskonsepti grafiikoineen sekä muuta esineistöä.

Yksi merkittävä, maailmalla mainetta saanut Koskisen luomus on Block-lamppu. Se muistuttaa lasitiiltä, jonka sisällä on hehkulamppu. New Yorkin Modernin taiteen museo on ottanut sen myymäläänsä ja kuvastoonsa. Lisäksi se on esillä Barcelonan, Pariisin, Lontoon ja Tukholman kuuluisissa design-taloissa.

Harri Koskisen kaltaiset itselliset ja riippumattomat freelance-suunnittelijat, joilla on yhteistyötä monen valmistajan kanssa, ovat tänä päivänä yleinen ilmiö design-maailmassa. Perinteinen pitkän linjan muotoilija-yrityssuhde ei tunnu tarjoavan tarpeeksi mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla. Yhä useammin nuoret suunnittelijat verkottuvat ja ryhtyvät itse tuottamaan ja markkinoimaan tuotteitaan.

Harri Koskinen kuuluu vuonna 1997 perustettuun Snowcrash-ryhmään, jonka muita jäseniä ovat muun muassa Ilkka Suppanen, Timo Salli, Pasi Pänkäläinen ja Sari Anttonen. Ryhmä edustaa uutta näkemystä suomalaisesta huonekalusta ja elämäntavasta. Lähtökohta muotoilutyölle löytyy verkostoituneesta tietoyhteiskunnasta ja globalisaatiosta. Määreet kosmopoliitti, nomadi ja urbaani kuvaavat Snowcrash-ryhmän nuorten huonekalusuunnittelijoiden tuotteita.

Viime vuosina Koskinen on tehnyt töitä myös Iittalan lasitehtaalle sekä Hackmanille ja Arabialle. Atlas-kynttilänjalka (1996) on Koskisen varhaisimpia töitä Iittalalle. Se on suupuhallettua lasia ja sitä valmistetaan valkoisena, punaisena, sinisenä, vihreänä ja vaaleanvihreänä. Toinen upea tunnelmaa luova lasiesine on muotoilijan nimeä kantava Koskinen-kynttilälyhty (1998). Siinä tulevat esiin Koskiselle tärkeät suunnittelun elementit - selkeys ja käytännöllisyys. Lyhty on tarkoitettu sekä sisä- että ulkotiloihin. Siihen kuuluu lisänä ruostumatonta terästä oleva tulitikunpidike, jolla lyhdyssä oleva kynttilä sytytetään ja sammutetaan.

Koskisen suunnittelemia käyttöastioita ovat Klubi-baarilasisto (1998) ja keväällä myyntiin tullut Air-säilytysastiasarja. Klubi-lasit ovat näyttäviä mutta muodoiltaan yksinkertaisen selkeitä. Ne edustavat koskismaista käytännöllisyyttä tukevuudessaan ja pinoutuvuudessaan. Air-sarja puolestaan on Arabialle suunniteltu keraaminen monitoimipaketti. Erikokoisiin vuokiin on tehty läpinäkyvät, ilmatiiviit kannet, minkä vuoksi samat astiat soveltuvat sekä ruuan valmistukseen, lämmitykseen, tarjoiluun, säilytykseen että pakastamiseen. Air-sarja oli ensiesittelyssä Frankfurtin kansainvälisillä messuilla viime talvena.

Muotka-maljakko on Koskisen tämän kevään uutuus Iittalalle. Sen suunnittelu lähti tarpeesta tehdä hyvin kapeaan tilaan sopiva maljakko. Kattauksissa Muotka on käytännöllinen, sillä se jättää hyvin tilaa astioille. Lisäksi maljakko jakautuu ikään kuin kahteen osaan, joita erottaa koholle nouseva pohja. Näin maljakkoon voi rakennella näyttäviä ja mielikuvituksellisia asetelmia erilaisista kukista, kasveista ja kivistä. Muotkaa valmistetaan valkoisena, savunsinisenä ja värittömänä.

Myös Fatty-vanerilaatikot ovat Koskisen tuoreita tulokkaita sisustusmarkkinoille. Arkkumallinen tai laukkumallinen laatikko on kaunis yksityiskohta sisustuksessa. Fatty-laatikot on suunniteltu kotiin, jossa säilytystilaa on liian vähän ja säilytettävä on kätkettävä katseilta tyylikkäästi.

Hackmanille Koskinen on suunnitellut Hackman tools -kokoelmaan kuuluvat Koskinen 2000 -grillausvälineet. Ne edustavat vahvasti eleetöntä ja niukkaa Koskista: yksinkertaisten, metallisten grilliottimien päät on taivutettu kekseliäästi varren alle kahvaksi. Maailmalla nämä selkeälinjaiset välineet ovat saaneet runsaasti huomiota osakseen.

Teksti: Hanna Helimaa Kuvat: Arabia, Hackman, Iittala

Lue myös:

    Uusimmat