Harmaita jo kolmekymppisenä? Nämä tavat vanhentavat hiuksia

Ensimmäisten harmaiden hiusten ilmestyminen voi olla monelle järkytys. Harmaantuminen johtuu pitkälti geeneistä, mutta myös elintavoilla on merkitystä.

Hiustemme väri muodostuu tummista ja vaaleista melaniini-pigmenteistä. Kun vanhenemme, melaniini hiuksissamme vähenee aiheuttaen samalla harmaantumista.

Ensimmäiset harmaat ilmestyvät monelle jo kolmekymppisenä, riippuen lähinnä geeneistä. Geenien lisäksi on kuitenkin joukko muita syitä, jotka voivat saada hiuksesi harmaantumaan biologista kelloa aikaisemmin. 

Vältä stressiä ja lopeta tupakointi

Yksi suurimmista syistä ennenaikaiseen harmaantumiseen on tupakointi. Tupakointi kuluttaa kehon foolihappovarastoja, mikä taas vähentää hiusten pigmentin muodostumista. 

Toinen lähes yhtä paha harmaannuttaja on stressi. Kun stressitaso nousee, melaniinipigmentit vähenevät. Liiallinen stressi siirtää melaniinia syvälle ihoon, jolloin sitä on mahdotonta palauttaa takaisin. Stressiä kannattaa pyrkiä lievittämään liikunnalla, sillä liikunta lisää myös päänahan verenkiertoa, jolloin ravintoaineet pääsevät kulkeutumaan paremmin päänahasta hiuksiin. 

Jos haluaa estää harmaiden hiusten synnyn, kannattaa nauttia myös mahdollisimman monipuolista ruokaa. Muun muassa B12-vitamiinin puutos on yhdistetty hiusten vanhenemiseen. 

Harmaantumisgeeni määrittelee paljon

Kansainvälinen tutkijaryhmä on lukuisten tutkimuksien jälkeen löytänyt myös hiusten harmaantumiseen liittyvän geenin. Geenit säätelevät sitä, kuinka nopeasti harmaantuminen ilmenee. Toisilla harmaantuminen tapahtuu nopeasti, toisilla siihen menee useita vuosikymmeniä. 

Eurooppalaiset alkavat harmaantua tyypillisesti noin 35-vuotiaana, aasialaiset vasta lähempänä 40 ikävuotta. Afrikkalaiset ja amerikkalaiset harmaantuvat vielä vanhempana, vasta noin 45-vuotiaina.

Vaikka eläisit kuinka terveellisesti, harmaantumista ei voi siis pysäyttää. 

Video: Älä anna harmaiden hiusten vaivata, vaan kokeile hiuksiisi tätä kaunista nutturaa.


Lähde: Mercola

Lue myös:

    Uusimmat