Mainos

Harmaa talous kasvaa ja kansainvälistyy

Eduskunnan tarkastusvaliokunta on julkistanut tutkimuksen, jonka tarkoitus on ollut arvioida Suomen harmaata taloutta. Tuloksessa todetaan, että harmaa talous ja sen aiheuttamat kilpailuhaitat ovat lisääntyneet erityisesti rakennus- ravintola- ja kuljetusaloilla. Suomen harmaan talouden kansainvälistyminen on myös kiihtynyt merkittävästi.

Tutkimuksen tavoitteena oli saada tietoa siitä, miten paljon harmaan talouden osuus on bruttokansantuotteesta, ja miten paljon Suomi menettää verotuloja kasvavan ilmiön takia. Arvio tehtiin sekä euromääräisesti että prosentuaalisesti.

Valiokunta arvioi, että harmaan talouden vuotuinen kokonaismäärä olisi 10–14 miljardin euron suuruusluokkaa. Tämä olisi 6,9 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Rakennusalalla eniten harmaata taloutta

Kotimaan toimialoista harmaan talouden suurimmat ongelmat liittyvät edelleen rakennusalaan. Rakennustoiminnasta maksettavien arvonlisäverojen vajaus oli toissa vuonna runsaat 260 miljoonaa euroa. Tästä 105 miljoonaa euroa syntyi täysin piiloon jääneestä, teoreettiselta liikevaihdoltaan 480 miljoonan euron suuruisesta rakennustoiminnasta. Loput 160 miljoonaa euroa syntyivät yrityksistä, jotka antavat arvonlisäveroilmoituksia, mutta eivät maksa veroa.

Ravintoloiden piilotalous koostuu niin sanottujen tavallisten yritysten luontoiseduista, palkanlisistä ja kulukorvauksista. Verotuksen ulkopuolelle jää ravintola-alalla noin 500 miljoonaa euroa vuodessa. Toissavuoden 670 miljoonan euron pimeällä liikevaihdolla maksettiin 13 000–14 000 henkilötyövuotta vastaavat 270 miljoonan euron pimeät palkat.

Veroparatiisien käyttö merkittävää veronkierrossa

Tutkimuksella haluttiin selvittää erityisesti kansainvälistä sijoitustoimintaa ja veroparatiisien käyttöä veronkierrossa.

Suomalaiset kiertävät veroja kansainvälisten sijoitusmahdollisuuksien kautta. Suomalaisyritykset hyödyntävät myös EU:n sisäkaupan valvontajärjestelmän aukkoja ja satoja miljoonia Suomessa tehdyn työn tuloksista siirtyy verottamatta ulkomaille.

Kansainväliseen sijoitustoimintaan liittyvän harmaan talouden aiheuttamat veromenetykset ovat sekä suhteellisesti että kokonaismäärältään merkittäviä. Tutkimuksen perusteella enintään joka kahdeksas luonnollisten henkilöiden kansainvälisestä sijoitustoiminnasta saatu euro ilmoitetaan verottajalle eli harmaan talouden osuus on siinä lähes 90 prosenttia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.