Härkätaistelujen kielto jakaa espanjalaisia

Vaikka talouskurimus johti juuri yleislakkoon, ehkä vielä paremmin Espanjassa kielenkannat kirvoittaa kysymys härkätaistelujen kieltämisestä. Kissan - tai tässä tapauksessa härän - nosti pöydälle Katalonia, joka kielsi vuodenvaihteessa härkätaistelut.

– Jos härkätaistelut estettäisiin meillä Andalusiassa, lähtisin takuulla kokonaan pois Espanjasta. Muuttaisin Meksikoon tai Kolumbiaan, jyrisee kotikaupunkinsa Picasso-museossa työskentelevä malagalainen Luis Ceballos Aguilar.

Hän on toisaalta vuorenvarma, ettei maastapako ole edessä. Katalonia onkin ainoa Manner-Espanjan maakunta, joka on tohtinut kieltää "kansallisurheilun".

– Ei härkätaistelujen lopettamista voisi edes ajatellakaan missään muualla.

Katalonian Barcelonassa taksikuski Nacho puhkeaa heti selitystulvaan, kun häneltä kysäisee härkätaisteluista.

– Täällä ei haluta jatkaa Espanjan kulttuuriperinteitä, joita ei koeta omiksi, taksimies viittaa monen katalaanin haluun erottautua - tai jopa erota - Espanjasta.

Nachokaan ei silti usko, että työttömyyskortisto uhkaisi matadoreja laajemmin Espanjassa.

– Härkätaistelut ovat niin vahva perinne. Ne jatkuvat myös siinä tapauksessa, että kansainvälinen paine (eläinrääkkäyksen kieltämiseksi) kasvaisi.

Moni raivostui

Katalonian hallinto käytti perusteena juuri eläinrääkkäyksen lopettamista, kun se alkoi ajaa läpi härkätaistelukieltoa.

– Tuo oli mielestäni enemmänkin tekosyy. Kataloniassa on muita perinteitä, joihin liittyy eläinten tappamista, mutta niitä ei haluttu kieltää, hymähtää Barcelonassa toimivan kulttuuri-instituutin CCCB:n osastopäällikkö Judit Carrera.

Hän toisaalta muistuttaa, että selvä enemmistö Katalonian asukkaista kannattaa härkätaistelukieltoa.

– Täällä ei härkätaisteluihin menty enää viime aikoina muutenkaan. Niille oli erittäin vähän kysyntää.

Jos katalaanijohdon tavoitteena oli ärsyttää espanjalaismielisiä, veto onnistui nappiin.

– Muu osa Manner-Espanjasta oli härkätaistelukiellosta hyvin vihainen.

Mielenkiintoista on, että Kanarian saarten 1990-luvun alussa julistama härkätaistelukielto ei herättänyt närää muualla Espanjassa. Mantereella taidetaan ajatella, että etäiset turistisaaret saavat tehdä mitä lystäävät.

(MTV3 -STT)

Lue myös:

    Uusimmat