Mainos

Hankerekisteri on uudistunut

Suurella yleisöllä on aiempaa paremmat mahdollisuudet saada tietoa ministeriöissä tehtävästä valmistelutyöstä nyt kun valtioneuvoston hankerekisteri (HARE) on uudistettu.

HARE on eduskunnan ja ministeriöiden julkinen palvelu

Rekisteristä löytyy tietoja monenmoisista komiteoista, toimikunnista, neuvottelukunnista, lautakunnista, selvitysmiestöistä, työryhmistä sekä valtion virastojen, laitosten ja liikelaitosten johtoelimistä. Hankerekisteri on eduskunnan ja ministeriöiden julkinen verkkopalvelu.

HAREa pidetään ministeriöiden keskeisenä välineenä noudattaa uutta julkisuuslakia. Rekisterin ylläpitovastuu on kullakin ministeriöllä. Kuinka paljon tietoa rekisteristä saa, riippuu siten ennen muuta kunkin ministeriön halusta toteuttaa avoimuutta.

Rekisterissä on tietoja myös ministeriöissä virkamiestyönä valmisteltavista lainsäädäntöhankkeista. Rekisteristä voi seurata ministeriöissä tehtävää valmistelutyötä sekä nähdä asetettujen elinten kokoonpanot. Keskeneräisten asioiden sisällöstä ei rekisteristä saa suoraan tietoa.

Hankerekisteri perustettiin vuonna 1998. Sitä on uudistettu runsaan vuoden ajan. Uudistustyö tehtiin vuonna 1999 tehdyn käyttäjätutkimuksen tulosten pohjalta. Uudistettu HARE on entistä kattavampi ja ajantasaisempi sekä tekniseltä toteutukseltaan aiempaa yksinkertaisempi.

Rekisteriin viedään tietoja säädösvalmisteluhankkeista sekä erilaisista uudistamis- ja kehittämishankkeista. Myös tutkimus- ja selvityshankkeet viedään rekisteriin. Hankkeista rekisteriin sisällytetään mm. perustamistiedot, suhde esimerkiksi hallitusohjelmaan, talousarvioon ja lainsäädäntöön sekä vastuuhenkilöt ja elinten kokoonpanot.

Määräaikaista valmistelua varten perustettujen hankkeiden lisäksi rekisteriin sisällytetään pysyvää tehtävää varten asetetut elimet. Näitä ovat esimerkiksi virastojen, laitosten ja valtion liikelaitosten johtoelinten sekä säädöksiin perustuvien neuvottelukuntien, neuvostojen ja lautakuntien kokoonpanot.

Rekisteri päättyy hallituksen esityksen kohdalla siihen, kun esitys menee eduskuntaan. Sivuilla on kuitenkin linkitys eduskunnan lainsäädäntösivuille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.