Mainos

Hangosta löytyi sota-aikaisia järeitä kranaatteja.

Hangosta on löydetty sota-aikaisia järeitä kranaatteja. Lähes 500 kiloa painavia ammuksia on löydetty tähän mennessä viisi kappaletta.

Alueelta joulukuussa -41 poistuneet neuvostojoukot käyttivät kranaatteja alueen miinoittamiseen. Puolustusvoimat löysi kranaatit maanantaina yleisövihjeen perusteella.

Hangon vapaasataman varastokentältä löydetyt kranaatit painavat lähes 500 kiloa ja räjähdysainetta niihin mahtuu 66 kiloa. Puolustusvoimien raivausryhmä löysi kranaatit maanantaina yleisövihjeen perusteella. Tähän mennessä esiin on kaivettu viisi ammusta.

-Kranaatit, jotka täältä nyt on nostettu eivät enää ole kovin vaarallisia eli ne voidaan turvallisesti kuljettaa, koska niissä ei ole sytytintä, rauhoittaa huolestuneita majuri Risto Rautavirta Läntisen maanpuolustusalueen esikunnasta. Kranaatit kuljetetaan Parkanon pioneerivarikolle hävitettäviksi.

Ampumatarvikelöydöt jokapäiväisiä


Puolustusvoimat raivaa Hankoniemellä jo kolmatta kesää tulevaa Hangon - Lappohjan tieuraa. Vaikka näin järeitä aseita ei aiemmin ole löydetty, jonkinlaisia löytöjä tehdään lähes joka päivä.

-Sanotaan, että satoja kranaatteja, kymmeniä miinoja, sytyttimiä, irtoräjähdysaineita ja ampumatarvikkeidenosia. Pitäs varmaan puhua tonneista, arvioi majuri Rautavirta. Aselöytöjen määrän tekee ymmärrettäväksi Hangon historia neuvostojoukkojen tukikohtana. Sotahistorian tutkija Pekka Silvasti kertoo, että ammusten löytöpaikalla oli aikanaan 180-millisen rautatiepatterin tykistöratapiha.

Alueella oli myös kolme 305 millin tykkiä, joilla ammuttiin näitä kranaatteja. Näitä tykkejä ei enää Suomessa ole, mutta Rintamamuseosta löytyy pienoismalli. Helsingin edustalla Kuivasaaressa sijaitseva tykki on samaa kokoluokkaa.

Kun neuvostojoukot joulukuussa 1941 poistuivat Hangosta, he joutuivat kiireessä jättämään lähes kaikki ampumatarvikkeensa alueelle.
-Tänne tuli 400 miehen erikoistuho-osasto, joka ryhtyi rakentelemaan miinoituksia ja ansoja käyttäen hyväksi täällä olevia ampumatarvikkeita.
Suomalaisjoukkoja odotti alueella noin 50 000 miinaa ja ansoitusta. Näitäkin ammuksia käytettiin alueen miinoitukseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.