Muskelivene rysäytti avoveneeseen ja tappoi 12-vuotiaan Hangossa – neljälle tuomio

Helikopteri tallensi Hangon veneturman – 12-vuotias kuoli törmäyksessä 0:30
Helikopteri tallensi Hangon veneturman – 12-vuotias kuoli törmäyksessä.

Tuomion sai kaksi veneilijää ja kaksi tapahtuman järjestäjää. Törmäyksen kohteena olleen veneen kuljettajaa ei ole epäilty rikoksesta.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut neljä ihmistä lapsen kuolemaan johtaneesta veneonnettomuudesta Hangon vuoden 2020 Poker Run -tapahtumassa. Asiaa käsitteli merioikeus, ja oikeuden kokoonpanossa oli tuomareiden lisäksi kaksi merikapteenia.

Onnettomuus tapahtui nopeusmittaustapahtumassa lauantaina 8. elokuuta 2020. Nopeusmittaukseen osallistuneilla veneillä oli yhteiskäynnistys ja lähtö satamasta. Veneet lähtivät kohti aloituspaikkaa, mutta yksi vene kävi vielä lähdön jälkeen tankkaamassa.

Onnettomuus sattui, kun tankkaamassa käynyt vene lähti nopeusmittausradan läheisyydessä liikkeelle aiheuttaen aaltoja. Mittausajoon osallistunut katamaraani osui aaltoihin ja törmäsi yleisössä olleeseen avoveneeseen.

Avoveneessä ollut 12-vuotias tyttö joutui veden varaan ja kuoli elvytysyrityksistä huolimatta. Avoveneen kuljettajaa ei ole epäilty rikoksesta.

Hangon veneturmassa useita rikosepäilyjä – nopeuskilpailussa sattunut törmäys vei lapsen hengen 1:34
Kylmäävä video: Hangossa tytön hengen vienyt veneturma tallentui sivullisen kameraan.

"Ei pakottavaa syytä kiihdyttää"

Tankkaamassa käyneen ja kiihdytyksellään aaltoja aiheuttaneen veneen kuljettajan syyte kuolemantuottamuksesta hylättiin, mutta oikeus tuomitsi hänet liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 40 päiväsakon rangaistukseen, hänen tuloillaan 1560 euron seuraamukseen.

Oikeus katsoi miehen olleen tietoinen siitä, että nopeusmittausajo on käynnissä ja että lähistöllä on yleisöveneitä. Oikeuden mukaan miehen olisi pitänyt tietää, että kiihdyttäessään kahdella 800 hevosvoiman moottorilla syntyy iso peräaalto, joka voi aiheuttaa vaaraa erittäin suurilla nopeuksilla ajettavassa nopeusajossa.

– Merioikeus katsoo, että (syytetyllä) ei ole ollut, ollessaan matkalla nopeusmittausajon lähtöpaikalle, pakottavaa syytä käyttää valitsemaansa reittiä eikä kiihdyttää nopeakulkuista venettään liukuun ja siten aiheuttaa nopeusmittausradalle isoja peräaaltoja.

Hyvin vähäinen kokemus huippunopeudesta

Peräaaltoon ajanut, avoveneeseen törmännyttä katamaraania kuljettanut mies tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen kuolemantuottamuksesta, vammantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) toissa vuonna julkaiseman raportin mukaan katamaraani osui avoveneeseen noin 40 solmun eli 74 kilometrin tuntinopeudella.

Oikeuden mukaan syytetyllä oli hyvin vähän kokemusta huippunopeudella ajamisesta katamaraanilla. Lisäksi hän oikeuden mukaan laiminlöi muun muassa tähystyksen ja turvallisen nopeuden pitämisen.

– Merioikeus katsoo, että (syytetyn) on tullut tuntea kuljettamansa veneen ominaisuudet ja mitoittaa ajonopeus siten, että hän aaltoja tähystämällä ehtii suorittaa kaikki tarvittavat toimenpiteet sen välttämiseksi, että eteen tuleva aalto ei aiheuta veneen hallinnan menettämistä.

Oikeuden mukaan mies aiheutti lapsen kuoleman ja sen, että yksi avoveneessä ollut aikuinen sai vammoja. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt rikoksia törkeinä.

– Ottaen huomioon, että (syytetyn) laiminlyönti on tapahtunut tapahtumassa, jossa (hän) on voinut edellyttää, että järjestäjät huolehtivat riittävistä turva-alueista nopeusajoon osallistuvien veneiden ja yleisön välille, niin (syytetyn) menettelyä ei kuitenkaan kokonaisuutena arvostellen voida pitää törkeänä.

Näin lujaa Hangon veneturman muskeliveneellä pääsi – kylmäävä video kohtalokkaasta turmasta 0:39
Näin lujaa Hangon veneturman muskeliveneellä pääsi – kylmäävä video kohtalokkaasta turmasta.

Kahden järjestäjän syytteet hylättiin

Oikeuden mukaan tapahtuman järjestäjät eivät olleet varmistaneet, että ajoväylän ja yleisöveneiden välillä on riittävä turva-alue. Oikeus katsoi kahden tapahtuman järjestäjän syyllistyneen katamaraanin kuljettajan tavoin kuolemantuottamukseen ja vammantuottamukseen. Heidät tuomittiin 50 päiväsakon sakkorangaistuksiin, joka toisen tuloilla tarkoitti 2050 euron seuraamusta, toisen 1100 euroa.

Oikeuden mukaan kaksikko vastasi yhdessä muun muassa tapahtuman turvallisuuden suunnittelusta ja riskiarvioinnista.

– (M)olemmilla ollut tieto siitä, minkälaisilla veneillä nopeusmittausajot suoritetaan ja heidän on tullut selvittää, mitä vaaratilanteita kyseisillä veneillä tapahtuvasta nopeusajosta voi tapahtumaa seuraamaan tulevalle yleisölle aiheutua, ja lisäksi huolehtia siitä, että riittävän isolla turva-alueella varmistetaan yleisön turvallisuus.

Kahden järjestäjän syytteet oikeus hylkäsi kokonaan, sillä heidän tietoisuutensa ajon järjestelyistä katsottiin olleen yleisemmällä tasolla.

Kuolemantuottamuksesta tuomitut määrättiin maksamaan kuolleen lapsen isälle 6000 tilapäisestä haitasta, sillä hän loukkaantui turmassa. Lisäksi heidän määrättiin korvaamaan lapsen hautauskuluja. 

Kylmäävät kuvat: Tämän takia lapsen hengen vienyt traaginen veneturma tapahtui 3:02
Tämän takia lapsen hengen vienyt traaginen veneturma tapahtui. Videolla onnettomuus käydään läpi hetki hetkeltä.

Otsikkoa muutettu ja juttua päivitetty kauttaaltaan 14.27.

Lue myös:

    Uusimmat