Hämmentävä tutkimustulos Korkeasaaressa: Valkopääsakit kuuntelevat mieluiten liikenteen melua – "Yllättävää ja hyvin kiinnostavaa"

Tuoreen tutkimuksen mukaan valkopääsakit tykästyivät liikenteen ääniin.

Aalto-yliopiston ja Korkeasaaren eläintarhan tekemässä tutkimuksessa selvitettiin eläinten hyvinvoinnin parantamista ääniteknologian avulla.

Tutkimuksessa seurattiin seitsemän valkopääsaki-apinan käyttäytymistä erilaisia ääniä soittavan laitteen kanssa.

Eläimen ja koneen vuorovaikutukseen erikoistuneet tutkijat suunnittelivat ja rakensivat valkopääsakeille laatikon, joka sijoitettiin niiden omalle asuinalueelle Korkeasaaren Amazonia-talossa.

Kun saki käveli laatikon sisään, ääninauha alkoi soida. Näin apinat oppivat nopeasti, että laitteen sisään meneminen synnytti ääniä tai musiikkia.

Tutkijat seurasivat useita kuukausia apinoiden tapaa käyttää laatikkoa. Sakit käyttivät äänijärjestelmää koko ajan säännöllisesti ja alkoivat ensimmäisten päivien jälkeen myös nukkua ja hoitaa turkkiaan laatikossa.

Tutkijat valitsivat soitettavaksi neljä erilaista ääninauhaa. Kädellisten äänimieltymyksistä tiedetään toistaiseksi vähän, joten tutkijat halusivat valita mukaan mahdollisimman erilaisia vaihtoehtoja. Ne olivat rauhallinen tunnelmamusiikki, vauhdikkaampi elektroninen musiikki, sateen ropina, hiljaisuus ja liikenteen äänet.

Hieman yllättäen näitä viimeinen osoittautui selvästi suosituimmaksi eli sakit viettivät laatikossa aikaa eniten silloin, kun nauhalta kuului liikenteen ääniä.

– Liikenteen ääni on sakeille tuntematon, eikä se liity niiden tavalliseen arkeen, joten on yllättävää ja hyvin kiinnostavaa, että ne kiinnostuivat juuri tästä äänestä, pitkään eläinten kanssa työskennellyt Aalto-yliopiston tutkijatohtori Ilyena Hirskyj-Douglas toteaa tiedotteessa, ja huomauttaa, että eläimiä tutkiessa on tärkeää pitää mieli avoimena.

Äänimaiseman lisäksi valkopääsakit pääsivät vaikuttamaan siihen, millainen itse laatikosta tuli. Tutkijat testasivat alussa kahta prototyyppiä, ja rakensivat lopullisen äänilaitteen apinoiden enemmän käyttämästä mallista.

Sakien suosikiksi valikoitui tunnelimainen laatikko, jonka lattia oli valmistettu vanerista ja katto läpinäkyvästä akryylilevystä. Molemmat materiaalit olivat apinoille eläintarhasta entuudestaan tuttuja.

Laatikon muoto ja materiaali sopivat elinympäristöön ja tukivat siten sakien lajityypillistä käyttäymistä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja