Hämmentävä paljastus F1-kisan kohutapauksesta: tuomaristo ei nähnyt kunnolla Max Verstappenin kyseenalaista toimintaa

Red Bullin Max Verstappen teki kyseenalaisia temppuja sunnuntain Brasilian GP:ssä ilman, että hän sai tuomaristolta minkäännäköistä rangaistusta. Kansainvälisen autoliiton FIA:n kilpailujohtaja Michael Masi myöntää, että tuomaristo toimi tapauksessa rajallisen materiaalin kanssa. Ratkaiseva todistusaineisto olisi voinut hyvinkin tuottaa Verstappenille viiden sekunnin aikarangaistuksen.

Tapauksen juuret ovat Brasilian kisan kierroksella 48. Hamilton oli tuolloin saavuttanut Verstappenin. Ohitusyrityksen yhteydessä Hamilton kipusi Verstappenin rinnalle, ollen ulkolinjalla.

Pitkän takasuoran jälkeisessä mutkassa Verstappen kääntyi lähes päin Hamiltonia, ajattaen tämän radan ulkopuolelle.

Video tilanteesta näkyy jutun yläreunasta.

Kilpailun tuomaristo ”tarkisteli” tilannetta tapahtuneen jälkeen, antamatta minkäänlaista tuomiota.

FIA:n kilpailujohtaja Michael Masi kävi keskusteluja molempien tallien edustajien kanssa. Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner vetosi siihen, että kyseessä oli ”anna heidän kilpailla” -tapaus.

Mercedes sen sijaan oletti, että Verstappen saa tilanteesta rangaistuksen.

Kilpailun jälkeen Masi paljasti, ettei tuomaristo nähnyt kaikkia kulmia tapaukseen liittyen.

Masin mukaan tuomaristo operoi vain suorassa televisiolähetyksessä nähdyn materiaalin kanssa. TV-lähetyksessä näytettiin helikopterista, Hamiltonin auton sisältä ja Verstappenin auton takapäästä kuvattuja kuvakulmia.

Sen sijaan Verstappenin auton sisäkameraa ei ollenkaan käytetty.

Masi myönsi The Racen mukaan, että ”tämä olisi mahdollisesti ollut ratkaiseva todiste”, mutta vetosi siihen, ettei tuomaristo päässyt kyseiseen aineistoon käsiksi tarkistelua tehdessä.

Kyseisen kameran lähettämä materiaali ja muista kuvakulmista tullut kuva olisi myöhemmin saatu tarjolle.

– Aiomme katsoa materiaalin lävitse, Masi totesi.

Tuomaristo ei myöskään tarkistellut Verstappenin auton telemetriaa, joka olisi paljastanut hänen mutkaan sisääntulonopeuden, jarrutuspisteet ja ohjausliikkeet.

Yleensä toisen kuljettajan ulosajattamisesta on tuomittu viiden sekunnin aikarangaistus. Näin kävi muun muassa aiemmin tänä vuonna Itävallassa, kun sekä McLarenin Lando Norris että Red Bullin Sergio Perez saivat kyseisestä toiminnasta aikarangaistukset.

Hamilton onnistui lopulta ohittamaan Verstappenin ja ajoi kisan voittoon. Tuomiolla olisi voinut kuitenkin olla vaikutuksia Mercedeksen Valtteri Bottakseen, joka ajoi kolmanneksi Verstappenin takana.

Lue myös:

    Uusimmat