Mainos

Hämeenlinnassa avattiin Sibeliuksen soiva puisto: "Hän ymmärsi puiden kieltä"

Säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymästä tulee tänään kuluneeksi 149 vuotta. Kansallissäveltäjää juhlittiin Hämeenlinnassa, missä avattiin Suomen ensimmäinen soiva puisto.

Sibeliuksen nimikkopuistossa kuullaan säveltäjän Puusarja-teos, mikä on hänen yksi rakastetuimmista pianosävellyksistä.

– Sibeliuksenpuisto sijaitsee säveltäjän pitkäaikaisimman asunnon vieressä ja halusimme kansallissäveltäjämme syntymäpäivän kunniaksi tuoda puistoon soivat puut. Tänne voi tulla katselemaan ja kuuntelemaan näitä Sibeliuksen säveltämiä puita, kertoo Sibeliuksen syntymäkaupunki-säätiön johtaja Erkki Korhonen.

Soivan puiston idea sai alkunsa vuodelta 2010, kun Varsovassa tuotiin puistoon esille säveltäjä Frédéric Chopinin juhlavuoden kunniaksi soivia puistonpenkkejä.

Sibeliuksen Puusarja-teokset sävelmät sopivat mainiosti Hämeenlinnan Sibeliuksenpuistoon.

– Tämä on nimenomaan tällainen kaupunkipuisto, jossa ei ole kukkaistutuksia, pelkästään puita. Sibelius sai Puusarjan sävellyksiin alkuidun täällä Hämeenlinnassa, Korhonen kertoo.

Soivat penkit ja puut toimivat liikkeentunnistuksella. Kun penkin lähelle menee, infrapunatunnistin saa puistonpenkit soimaan.

Soivat penkit ja puut ovat toisistaan erillään, joten häiriötä ei synny, vaikka useampikin sävelmä soi puistossa yhtäaikaa.

– Sibelius on säveltänyt pihlajalle, männylle, haapalle, koivulle ja kuuselle oman sävelmänsä, joita voi kuunnella samaisen puun luona, Korhonen sanoo.

Puusarjan kerrotaankin olevan näyte Sibeliuksen kyvystä ymmärtää puiden kieltä.

– Hän ymmärsi erittäin hyvin puiden kieltä. Sibelius katsoi tarkkaan, millainen kuusi tai koivu on kyseessä. Tässä on juuri tällainen Vanajanrannan riippakoivu, jossa oksat ulottuvat veteen ja kuusi on sellainen yksinäinen pihakuusi, joka ei myrkyssä katkea, Sibeliuksen syntymäkaupunki-säätiön johtaja Erkki Korhonen kuvailee.

Sibeliuksenpuistoon on vapaa pääsy ja soivat puut ovat puistossa esillä ainakin tämän viikon. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.