Mainos

Hämeen-Anttila: Kyseessä oli muistutus Israelin voimasta

Israelin eliittisotilaiden hyökkäys kansainvälistä avustussaattuetta vastaan on tuomittu jyrkästi maailmalla.

Iskua arvostelevat muun muassa Eu ja Arabiliitto sekä Turkki ja Ruotsi, joiden kansalaisia oli saattueessa mukana.

Helsingin yliopiston Arabian kielen ja islamin professori Jaakko Hämeen-Anttila ei usko, että isku johtaa suoranaisesti mihinkään isompaan yhteenottoon Israelin ja Gazan välillä. Isku oli Israelin voimannäyttö ja muistutus siitä, etteivät he ole julkisen mielipiteen vaikutettavissa.

Avustussaattueen matkassa on myös ruotsalaiskirjailija Henning Mankell ja useita kansalaisaktiiveja. Saattue on saanut suurta huomiota mediassa.

- Laivan pysäytys voimakeinoin tässä tilanteessa ei ollut suuri yllätys, mutta en olisi myöskään mennyt ennakoimaan et näin käy. Israel on ennenkin osoittanut, etteivät he ole julkisen mielipiteen vaikutettavissa, se on ollut heidän systemaattinen linjansa pitkään, Hämeen-Anttila kertoo MTV:n uutisille.

Yhdysvaltojen reaktio kiinnostaa

Hämeen-Anttila pitää kuitenkin kiinnostavimpana sitä, millä tavoin Yhdysvallat tulee kommentoimaan tapahtunutta.

- Kaikkien muiden reaktiot ovat aika ennustettavia. Yhdysvaltojenkin reaktio on suhteellisen ennustettava, mutta tämä on presidentti Barack Obaman kohdalla ensimmäinen sellainen tilanne, jossa hän joutuu kiusalliseen asemaan.

- On mahdollista, että jotain tapahtuu. On toki muistettava, että Yhdysvalloissa on Israel-lobbaus niin tavattoman vahva, että on vaikea kuvitella, että Yhdysvallat tulee konkreettisesti reagoimaan. Sanallisella tasolla Yhdysvallat varmaankin reagoivat.

Hämeen-Anttilan mukaan Yhdysvallat oletettavasti tuomitsee iskun, mutta ottaa varmaan samalla esille koko Lähi-idän tilanteen ja alueella olevat jännitteet, jolla lievennetään tuomitsemisen säyvä.

Iskussa on kuollut tiettävästi ainakin kymmenen ihmistä. Lisäksi kymmenet ovat haavoittuneet.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.