Hämeen-Anttila: Islamilainen valtio ei ole realistinen

Sunnimuslimien äärijärjestö ISIS on noussut otsikoihin joukkoteloituksien, elävältähautaamisten ja muun "puhdistamisen" vuoksi. Järjestö on myös julkaissut omia videoitaan teloituksista. 

Järjestön taistelijat sanovat tavoittelevansa islamilaista valtioita, jonne mahtuvat vain heidän näkökulmastaa oikeauskoiset islamilaiset eli sunnalaiset. Islamin tutkija Jaakko Hämeen-Anttila katsoo, että kyseessä on puhtaasti retorinen tavoite.

Islamilaiset suuntaukset: sunnat, shiiat ja jesidit

Islam jakautuu kahteen pääsuuntaukseen: sunnalaisuuteen ja shiialaisuuteen. Erot suuntausten välillä eivät ole yksiselitteiset, mutta teoriatasolla Hämeen-Anttila esittelee ne näin:

–  Teoreettinen ero, jolla ei ole suurta käytännön merkitystä, keskittyy siihen,  kenelle kuuluu koko globaalin islamislaisen yhteisön ylin auktoriteetti. Shiialaisten mielestä se kuuluu heidän omille imaameille, joita on vaik yksi kerrallaan vallassa. Sunnalaisten mielestä taas valta kuuluu kollektiivisesti sunnalaisille uskonoppineille.  

Jesidit taas ovat pieni vähemmistö, joka elää pääasiassa kurdien keskuudessa. Jesidit ovat saaneet vaikutteita islamista ja muista Keski-Aasian uskonnoista.

– Jesidien juuria voidaan seurata 1200-luvulle. Historiallisesti se on synkretistinen uskonto, joka on elänyt olemassaoloaan mainostamatonta elämää.  Ääriradikaalit sunnat eivät myönnä jesidejä islmisteiksi.

– Edes he eivät ole niin hölmöjä, että tavoittelisivat sellaista (islamilaista valtiota) vakavalla naamalla. Eli he pyrkivät luomaan tällaista fundamentalistista aluetta, joka sitten toimii kaikilla niillä alueilla, jotka ovat vähän niin kuin sen kaaoksen vallassa, eli tietysti Syyria ja Irak  - - mutta tällaisen yhteisvaltion perustaminen on ihan puhdasta retoriikkaa.

ISIS, kuten al-Qaidakin koostuu Hämeen-Anttilan mukaan pienistä, joskus jopa muutaman radikaalin ryhmittymistä, jotka koettavat hyötyä isomman järjestön maineesta.

–  Voi olla jopa muutama henkilöä, jotka haluaisivat liittää radikaalin ideologiansa sellaiseen kuuluisaan nimeen, joka dominoi mediaa. Pitkään se oli al-Qaida ja nyt meillä on täsmälleen sama: kymmeniä, satoja tai tuhansia radikaaleja milloin mistäkin ja he katsovat kuuluvansa Isikseen.

Helsingin yliopiston professori Hannu Juusola sanoi eilen STT:lle, että järjestön silmitön väkivalta vääräuskoisina pidettyjä kohtaan on osa Isis-järjestön pyrkimystä rakentaa omaa valtiotaan. 

Hämeen-Anttila lisää, ettei julmuuksille löydy oppipohjaa islamin uskosta.

–  Teot eivät perustu yhtään mihinkään islamin tulkintaan. Tai sanotaan, että meillä on kaksi eri asiaa: on islamin laki, joka määrää tiettyjä fyysisiä rangaistuksia kuten ruoskimisia, kivittämis- ja silpomisrangaistuksia. Se on osa lakijärjestelmää. Nämä raakuudet taas ovat täysin perusteettomia ja hyvin tyypillistä äärijärjestön toimintaa.

Pohjoisin-Irakin vuoristoon on viime päivinä paennut kymmeniä tuhansia irakilaisia jesidejä ISIS-taistelijoiden vainoamina.  Jesidien tilanne vuorilla on katastrofaalinen, sillä heillä ei ole ruokaa tai juomaa alueella. Kerrotaan, että vuorilla olisi kymmeniä tuhansia lapsia täysin vailla suojaa, ruokaa tai juomaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja