Mainos

Hämeen-Anttila huolissaan mielipiteiden kärjistymisestä: ”Ihmiset eivät seuraa yhteiskuntaa kokonaisuutena”

17:18

Edinburghiin muuttava Helsingin yliopiston professori Jaakko Hämeen-Anttila toivoo, että ihmiset seuraisivat maailman ja yhteiskunnan tapahtumia kokonaisuutena, eivätkä keskittyisi ainoastaan yksittäisiin negatiivisiin tapahtumiin.

Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttilaa huolettaa ihmisten todellisuuksien sirpaloituminen ja keskustelukulttuurin kärjistyminen.

– Ihmiset eivät seuraa yhteiskuntaa kokonaisuutena, vaan juttelevat ainoastaan samanmielisten ihmisten kanssa. Tällöin mielipiteet kärjistyvät, Hämeen-Anttila sanoo Peter uutisvirrassa -ohjelmassa.

Hämeen-Anttilan mukaan media keskittyy enemmän negatiivisiin kuin positiivisiin tapahtumiin. Hän suosittaakin yksittäisen tapahtuman, esimerkiksi terrori-iskun, seuraamisen sijaan tutustumaan aiheeseen toista kautta.

– Esimerkiksi kirjallisuus antaa paljon laajemman perspektiivin islamiin kuin vain yhden erikoistapauksen tuijottaminen.

Hämeen-Anttilan mukaan liika keskittyminen yksittäiseen negatiiviseen tapahtumaan voi ajaa ihmisen ajattelemaan, että tapaus edustaa koko totuutta.

– Tämä johtaa maailmankuvan vinoutumiseen ja islam-epäluuloon.

Jokainen muslimi ei kuitenkaan ole terroristi eikä islam ole uskontona monoliittinen. Islamin, kuten vaikka kristinuskonkin, sisältä löytyy paljon erilaisia mielipiteitä ja eri tavoin uskontoon suhtautuvia henkilöitä.

– Helposti ajatellaan, että aito muslimi on se silmät kiiluen uskontoon suhtautuva fanaatikko ja muut eivät olisi aitoja muslimeja, Hämeen-Anttila sanoo.

Katso koko haastattelu jutun yläreunan videolta. Hämeen-Anttilan haastattelu myös torstaina 17.5. kello 15.30 Peter uutisvirrassa -ohjelmassa MTV3-kanavalla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.