Hälyttävän moni lapsipornon käyttäjä on ajautunut materiaalin pariin jo alle 13-vuotiaana – ei pysty lopettamaan, vaikka haluaisi

4:29
Näin Jukka Aho auttaa pedofiilejä, jotka kertovat hänelle häpeällisistä haluistaan.

Jo yli 7000 henkilöä on vastannut lasten hyväksikäyttöä esittävää materiaalia käyttäville ihmisille suunnattuun internetkyselyyn. ReDirection-niminen kysely selvittää niin sanotussa pimeässä Tor-verkossa tapahtuvaa hyväksikäyttömateriaalin tuottamista, käyttöä ja jakamista.

Kyselyn tarkoituksena on hankkia tietoa, jolla ehkäistään lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia verkossa, erityisesti lapsiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaa todistavaan kuvamateriaaliin liittyen. Tällaiseen materiaaliin viitataan lyhenteellä CSAM.

Valtaosa tutustunut materiaaliin alaikäisenä

Kyselyissä selvitetään materiaalin käyttäjien ajatuksia, tunteita ja käytöstä kuvamateriaaliin liittyen. Kyselytutkimuksen mukaan noin 70 prosenttia vastaajista on nähnyt CSAM-materiaali ensimmäisen kerran alle 18-vuotiaana ja peräti 40 prosenttia alle 13-vuotiaana.

Kyselyn mukaan vajaat puolet vastanneista käyttää kuvamateriaalia 4–13-vuotiaista tytöistä ja noin viidennes 4–13-vuotiaista pojista.

Moni ei onnistu lopettamaan käyttöä

Alustavien tulosten mukaan noin puolet vastaajista halusi jossain määrin lopettaa CSAM-materiaalin käytön, mutta ei onnistunut siinä. Noin 60 prosenttia vastaajista ei ollut kertonut koskaan toimistaan kenellekään.

– Tulokset osoittavat, että vaikka monet CSAM-käyttäjät ovat motivoituneita muuttamaan toimintaansa, he eivät ole kyenneet siihen. Tutkimustulokset osoittavat todellisen tarpeen ReDirection-omahoito-ohjelmalle, kertoo tutkimusassistentti Tegan Insoll yhdistyksen tiedotteessa.

Uusi omahoito-ohjelma materiaalia käyttäville

Yhdistys on mukana tuottamassa uutta anonyymia ReDirection-omahoito-ohjelmaa henkilöille, jotka käyttävät tällaista kuvamateriaalia. Kyselyn tuloksia on tarkoitus käyttää ohjelman tukena.

– ReDirection-ohjelman tavoitteena on vähentää laittoman kuvamateriaalin käyttöä. Se antaa myös uudenlaisen keinon ennaltaehkäistä seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneiden lasten joutumista uudelleen uhrin asemaan, Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen kertoo tiedotteessa.

Yhdistyksen mukaan kysely itsessään on toiminut väliintulona väkivaltamateriaalin käyttäjälle. Yhdistys kertoo, että kysely tarjosi monelle uuden tavan arvioida omaa käyttäytymistä, ajatuksia ja tunteita CSAM-väkivaltamateriaaliin liittyen.

Yhdistys painottaa tiedotteessaan, että mitä enemmän CSAM-käyttäjistä tiedetään, sen vahvemmin voidaan ennaltaehkäistä lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja