Mies jakoi videon konttausikäisen vauvan raiskauksesta – perusteli lapsipornon julkaisua lasten oikeuksilla

Suomeen useita vuosia sitten muuttanut mies on tuomittu Oulun käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen hänen jaettuaan verkkossa videon, jossa konttausikäinen vauva raiskattiin. Mies oli jakanut myös toisen videon, jossa kaksi alle 10-vuotiasta lasta esitti harrastavansa seksiä alaruumis paljaana.

Mies oli jakanut videoita Facebookin, Whatsappin ja Youtuben kautta.

Kertoi halunneensa herätellä päättäjiä Afrikassa

Mies kertoi, että hän oli julkaissut videot lasten oikeuksien esilletuomiseksi ja tuodakseen ilmi näiden väärinkohtelun, ja sanoi, ettei tiennyt toimivansa rikollisesti. Hänen kotimaassaan videon jako ei hänen mukaansa olisi ollut rikos.

Miehen mukaan materiaalia jaetaan, jotta ihmiset ymmärtäisivät tällaisia rikoksia tapahtuvan ja jotta poliisi saisi tekijöitä paremmin kiinni.

– Hän on jakanut videot osana poliittista toimintaansa, jonka päämääränä on tuoda esille lapsiin kohdistuvia epäkohtia [kotimaassaan] ja Afrikassa yleisemminkin sekä herätellä päättäjiä huomaamaan maansa epäkohtia lastensuojelussa, tuomiossa kuvailtiin miehen motiiveja toiminnalleen.

Mies on käräjäoikeuden mukaan hyvin aktiivinen toimija sosiaalisessa mediassa, ja osallistuu siellä vilkkaasti keskusteluun yhteiskunnallisista ongelmista erityisesti kotimaassaan.

Oikeudessa kuultu todistaja kuvaili miestä "superaktivistiksi", joka on kotimaassaan tunnettu ja kampanjoi ihmisoikeuksien ja erityyisesti lasten ja naisten oikeuksien puolesta.

Mies sai videoihinsa materiaalia siten, että niitä seuraavat ihmiset lähettivät hänelle kuvia, videoita ja ääniviestejä asioista, joista toivoivat hänen puhuvan videoissaan.

Oikeus uskoi miestä

Miehen tarkoitusperistä huolimatta oli selvää, että mies oli tehnyt rikoksen julkaistessaan kuvamateriaalin laajan ihmisjoukon nähtäväksi.

– Asiassa ei ole mitään syytä epäillä sitä, että vastaaja on kertominsa tavoin huolestunut muun muassa lasten asemasta ja heidän huonosta kohtelustaan, oikeus totesi.

Vuonna 1983 syntynyt mies tuomittiin törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Minimirangaistus olisi ollut neljä kuukautta. Syyttäjän vaatimus oheissakon määrämisestä hylättiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja