Haluttomuus parisuhteessa voi olla monen asian summa – ongelman ydin ei olekaan seksin puute

Mitä voi tehdä, kun halut eivät kohtaa? Parisuhteessa haluttomuus voi johtua monesta tekijästä.

Haluttomuus on yleinen ongelma etenkin naisilla, mutta koskettaa toki myös miehiäkin. Mitä voi tehdä, jos parisuhteessa on ajauduttu tilanteeseen, jossa toinen ei halua ja toinen sitäkin enemmän?

– Periaatteessa kommunikointi parisuhteessa on se tärkein juttu. Mutta on tutkittua, että stressi, unenpuute ja kiire vaikuttavat siihen, ettei seksuaaliselle halulle yksinkertaisesti löydy tilaa. Ensin pitäisikin pitää itsestään huolta. Parisuhteessa myös yhteisestä ajasta voi olla suuri puute. Nykyisin kun kaikki aikataulutetaan, niin myös läheisyys ja hellyys pitäisi aikatauluttaa, toteaa auktorisoitu seksuaalineuvoja, seksuaaliterapeutti, sairaanhoitaja ja Kaalimato.com-sivuston asiantuntija Annukka Lavikainen.

Ongelman ydin ei kenties olekaan siis varsinaisesti seksin puute.

– Yleensä puhutaan siitä, ettei toinen halua seksiä, mutta usein vielä sen takaa löytyy se, että parisuhteesta puuttuu arjessa oleva kommunikointi, hellyys, kunnioittaminen ja keskustelu. Ensin pitäisikin saattaa nämä asiat kuntoon, ja sitten voisi olla tilaa halun heräämiselle sillä haluttomalla osapuolella.

Pettämistä kannattaa harkita – ja huolella

Mitä jos ei vain halua? Pitäisikö parisuhteen säilymisen vuoksi harrastaa seksiä, vaikkei huvittaisi?

– Näkisin niin, että tarvittaisiin joustavuutta ja kompromissien tekemistä. Seksiin liittyen ei tietenkään pitäisi tehdä sellaista, mitä ei oikeasti halua. Voisi kuitenkin miettiä, mikä olisi itselle hyvältä tuntuva tapa tulla vastaan. Ajattelisi, että vaikka en halua yhdyntää, niin tuntuisiko hyvältä esimerkiksi hyväillä kumppania käsin. Tietyllä tavalla voi itse siis pohtia kompromisseja, että missä voisi tulla vastaan kumppanin halua.

Jos elää parisuhteessa, jossa kumppani ei kuitenkaan tule lainkaan vastaan, moni alkaa taatusti punnitsemaan vaihtoehtojaan. Kannattaako kuitenkaan pettää?

– Parisuhteessa molemmilla on vastuu keskustella siitä, mitä toinen haluaa ja mitä ei halua. Sitten pitää vielä tietää rajat. Mikä on pettämistä? Joku pitää pettämisenä flirttailua ja toinen vasta yhdyntää. Nekin asiat pitää siis käydä parisuhteessa läpi. Ja on varmasti olemassa sellaisiakin parisuhteita, joissa toinen osapuoli tietää pettämisestä ja se on sallittuakin.

Omat tekonsa kannattaa miettiä loppuun asti.

– Jos olet parisuhteessa, jossa on kiellettyä vaikkapa yhdyntä toisen kanssa, niin se on jokaisen mietittävä, että mitkä ovat mahdolliset seuraukset, jos sitten menet vieraisiin. Et voi tietää ennakkoon, miltä irtosuhteen jälkeen tuntuu. Mutta suhteita on monenlaisia: on varmasti parisuhteita, joihin irtosuhde on tuonut uutta eloakin, Lavikainen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat